Paramedische zorg | Veranderde functie m. gluteus medius bij lage rugklachten | mijn-bsl Skip to main content
Top

05-12-2019 | Paramedische zorg | Nieuws

Veranderde functie m. gluteus medius bij lage rugklachten

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Mensen met lage rugpijn hebben vaker triggerpoints en verminderde kracht in de m. gluteus medius. Dat blijkt uit een systematische review naar de functie van de m. gluteus medius bij mensen met en zonder lage rugpijn.

New Content Item (1) © Springer Medizin Verlag GmbH

Het in kaart brengen van factoren die samenhangen met lage rugpijn is van groot belang omdat dit wereldwijd een van de grootste oorzaken van pijn en beperking is. Eerder onderzoek heeft al laten zien dat er bij lage rugpijn vaak sprake is van disfunctie van diverse spieren, waaronder de m. gluteus medius, waardoor onder andere verminderde  stabiliteit in de wervelkolom ontstaat. Om de reeds uitgevoerde onderzoeken op een systematische wijze in kaart te brengen is in deze studie onderzocht of de m. gluteus medius bij mensen met een geschiedenis van lage rugpijn andere meetuitslagen vertoont dan bij mensen zonder lage rugpijn.

Methode

Er werd tot december 2018 naar relevante studies gezocht in een groot aantal databases zoals MEDLINE, EMBASE, CINAHL en PubMED. Alleen case-controle studies met participanten ouder dan 18 jaar werden geïncludeerd. De functie van de m. gluteus medius werd gemeten aan de hand van diverse uitkomstmaten zoals spierkracht, trigger points, spieractiviteit, vermoeidheid en dikte van de spier.

Resultaten

In totaal werden 24 studies geïncludeerd, waar in totaal 1088 participanten met rugklachten en 998 zonder rugklachten bij waren betrokken. Uit de resultaten van deze studies bleek dat de m. gluteus medius vaker verminderde kracht en meer trigger points vertoonde bij mensen met een verleden van rugklachten dan bij mensen zonder lage rugklachten. Er werden gemengde resultaten gevonden voor onder andere spieractiviteit, vermoeidheid en dikte van de m. gluteus medius.

Conclusie

De onderzoekers suggereren dat het versterken van de m. gluteus medius en het verwijderen van trigger points een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de multidisciplinaire behandeling van lage rugpijn.

Wilt u het besproken artikel nalezen?

Sadler S, Cassidy S,  Peterson B, Spink M and Chuter V. Gluteus medius muscle function in people with and without low back pain: a systematic review. BMC Musculoskeletal Disorders. 2019; 20:463

https://doi.org/10.1186/s12891-019-2833-4

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...