Skip to main content
main-content
Top

28-07-2014 | Nieuws

Paracetamol helpt niet bij lage rugpijn

Paracetamol helpt niet tegen acute lage rugklachten. Het leidt niet tot een sneller herstel of een betere nachtrust. Ook vermindert het nemen van paracetamol de pijn niet. Dat concluderen Australische onderzoekers. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Bij acute lage rugklachten wordt nu wereldwijd paracetamol voorgeschreven. Maar volgens de onderzoekers is de effectiviteit hiervan nooit goed onderzocht. Daarom deden zij nu onderzoek bij meer dan 1.600 Australiërs met acute lage rugpijn. Een derde van de deelnemers kreeg drie per dag paracetamol, eenderde mocht zelf bepalen wanneer paracetamol te nemen, de rest van de groep kreeg een placebo.

 

 

Even snel hersteld
De patiënten die paracetamol kregen waren gemiddeld na 17 dagen hersteld, de patiënten die het nepmiddel hadden na gemiddeld 16 dagen zonder klachten. Paracetamol bleek ook geen andere positieve effecten te hebben, zoals pijnverlichting. Verrassend, aldus de onderzoekers, omdat wel bewezen is dat paracetamol helpt tegen andere pijnen, bijvoorbeeld hoofdpijn, spierpijn en kiespijn.

 

Toch kan op basis van dit onderzoek niet worden besloten om geen paracetamol meer voor te schrijven, vinden onderzoekers die niet betrokken waren bij het onderzoek. Er is meer bewijs en ook onderzoek onder andere populaties nodig.

 

Bron: Gezondheidsnet

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.