Skip to main content
main-content
Top

03-10-2013 | Nieuws

'Over tapen bestaan veel indianenverhalen'

Elastisch tapen heeft de afgelopen twintig jaar een snelle opmars gekend in de fysiotherapiepraktijk. Toch bestaan er over de methode nog veel indianenverhalen. Harry Pijnappel van Tapingbase hoopt die te ontkrachten tijdens het 2e Nationaal congres elastisch tapen.

“Mensen zeggen nog steeds vaak dat je van tapen sterker wordt of juist dat het niet werkt,” zegt Harry Pijnappel. “Taping heeft de patiënten in mijn praktijk veel gebracht. Mits toegepast met visie, kan het een heel mooie meerwaarde bieden in het hele behandelconcept.”

In de visie van Pijnappel moet taping niet alleen gebruikt worden om de pijn te dempen. “Anatomie maakt functie”, doceert de fysiotherapeut die net een trainingsdag achter de rug heeft. “Als je de functie lange tijd niet gebruikt, verlies je de anatomie. Je lichaam past zich aan aan wat je ervan vraagt.”

“Door bij de juiste indicaties te tapen kan het herstel derhalve sneller gaan. Immers: tapen zorgt naast pijndemping voor betere stabiliteit, beweeglijkheidsbevordering en circulatieverbetering”, zegt Pijnappel.

Bindweefsel

De fysiotherapeut schreef meerdere boeken over taping. Volgens hem blijkt uit onderzoek dat taping goed resultaat kan bieden bij bijvoorbeeld achillespeesirritatie, impingement van de schouder, pijn in het bindweefsel of een verminderde spierfunctie. Ook worden goede resultaten geboekt bij lymfoedeem. Pijnappel: “Daar zijn twee verklaringen voor. De eerste luidt dat het tape de huid optilt, waardoor het lymfesysteem open gaat staan. De tweede dat het tape de huid lichtjes masseert. Zo wordt het lymfesysteem geactiveerd.”

Zie voor meer informatie en inschrijven de pagina van het 2e Nationale congres elastisch tapen en www.tapingbase.nl.

Auteur(s): Daan Marselis

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.