Skip to main content
Top

05-12-2019 | Ouderen | Nieuws

Proprioceptietraining van belang bij fit ouder worden

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Het actief trainen van de proprioceptie heeft grote voordelen voor preventie en herstel. Zo is training van de proprioceptie van fundamenteel belang in de preventie en het herstel van sportblessures en levert het een bijdrage aan het remmen van proprioceptieverlies door ouderdom. 

Dat blijkt uit Sloveens literatuuronderzoek, wat opgezet is om een overview te geven van de beschikbare literatuur over de definitie en het belang van proprioceptie en de correlatie daarvan met ouderen.

Methode

Er werd naar literatuur gezocht in databases Pubmed, Medline en Science Direct. Data over het belang van proprioceptie, valincidenten en herstel in de oudere populatie werd verzameld en samengevat. De zoekstring bestond uit een combinatie van de volgende woorden: proprioception, elderly, falls, rehabilitation and movement. 

Resultaten

Uit de literatuur blijkt dat er verschillende definities van proprioceptie bestaan. De meest recente definitie van proprioceptie is de mogelijkheid van een organisme om de positie en beweging van een gewricht in de ruimte en de perceptie van kracht te kunnen ervaren. Tijdens het ouder worden, en het verlies van proprioceptie wat daarmee samenhangt, verandert de biomechanica van gewrichten en neuromusculaire controle over de ledematen. Hierdoor verslechtert de balans met een verhoogd risico op vallen tot gevolg. 

Conclusie

Gedegen fysieke activiteit met de focus op training van de proprioceptie kan bijdragen aan het vertragen van afname van proprioceptie op oudere leeftijd. Proprioceptie training omvat stabiliteits- en coördinatieoefeningen, het stimuleert motorisch leren, het helpt bij het behouden van een goede houding en balans en vergroot de controle over het lichaam.

Wilt u het besproken artikel nalezen?

Ferlinc A, Fabiani E, Velnar T and Gradisnik L. Importance and Role of Proprioception in the Elderly: a Short Review. Mater Sociomed. 2019; 31(3): 219-221 DOI: 10.5455/msm.2019.31.219-221

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...