Skip to main content
main-content
Top

29-06-2020 | Orthopedie | Nieuws

Update van richtlijn: diagnose, behandeling en preventie van enkelverstuiking

Sinds in 2011 de multidisciplinaire richtlijn Diagnosis, treatment and prevention of ankle sprains: an evidence-based clinical guideline  werd gepubliceerd is er nieuw onderzoek verschenen dat aanleiding gaf om deze richtlijn te updaten.

Een groot deel van de personen met een laterale enkelverstuiking zal chronische enkelinstabiliteit ontwikkelen. Een laterale enkelverstuiking is een veelvuldig opgelopen musculoskeletaal letsel  met een hoge prevalentie onder de algemene bevolking en in het bijzonder  onder individuen die aan sport doen. Ongeveer 40% van alle traumatische enkelblessures treedt op tijdens het sporten. Voor binnensporten is een incidentie van 7 laterale enkelverstuikingen per 1000 blootstellingen gemeld. Ondanks de hoge prevalentie en incidentie van laterale enkelverstuiking -verwondingen, is gemeld dat slechts ongeveer 50% van de personen die een laterale enkelverstuiking oplopen medische hulp inroepen.

Update richtlijn
Om een update te geven van de multidisciplinaire klinische richtlijn is een multidisciplinaire richtlijncommissie opgericht. De commissie bestond uit gezondheidswerkers die direct betrokken waren bij de zorg voor patiënten met laterale enkelverstuiking in de klinische praktijk of onderzoekomgevingen en omvatten huisartsen, spoedeisende artsen, musculoskeletale radiologen, bedrijfsartsen, orthopedisch chirurgen, revalidatieartsen, fysiotherapeuten, sporttrainers, sportmassage therapeuten, sportartsen en traumachirurgen.

Literatuurstudie
Om al het beschikbare bewijsmateriaal met betrekking tot laterale enkelverstuiking systematisch te evalueren en samen te vatten, werd een brede literatuurstudie uitgevoerd die specifiek betrekking had op de volgende gebieden: (1) predisponerende en prognostische factoren; (2) diagnostiek, (3) behandeling, (4) preventie en (5) terugkeer naar werk/sport. Deze zoektocht resulteerde in de identificatie van in totaal 10067 onderzoeken. Uiteindelijk bleken 194 artikelen daadwerkelijk in aanmerking te komen voor opname in deze richtlijn.

Nieuw in deze update
* Deelname aan bepaalde sporten (aeroball, basketbal, indoorvolleybal, veldsporten en klimmen) gaat gepaard met een verhoogd risico op het behoud van een laterale enkelverstuiking.

*Voorzichtigheid is geboden bij gebruik van niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID's) na een enkelverstuiking. Ze kunnen worden gebruikt om pijn en zwelling te verminderen, maar het gebruik is niet zonder complicaties en NSAID's kunnen het natuurlijke genezingsproces onderdrukken.

* Wat betreft behandeling, hebben begeleide oefenprogramma's t de voorkeur boven passieve modaliteiten omdat het herstel van functionele gewrichtsstabiliteit stimuleert.

*Chirurgie moet worden voorbehouden voor gevallen die niet reageren op een grondige en uitgebreide, op oefeningen gebaseerde behandeling.

*Om recidiverende laterale enkelverstuikingen te voorkomen, moeten enkelbraces worden overwogen als een effectieve optie.

Verder onderzoek
Toekomstig onderzoek is nodig op het gebied van verschillende functionele behandelings- en preventiestrategieën, het identificeren van superioriteit tussen verschillende soorten ondersteuning en training en voor welke specifieke subpopulaties deze effectief zijn (bijv. terugkerende of nieuwe laterale enkelverstuiking). Er kan aanvullend onderzoek worden gedaan naar de voorkeuren van patiënten en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg: waar geven patiënten de voorkeur aan voordat ze de behandeling ondergaan en wat waren hun ervaringen? Aan welke behandelingen geven zorgprofessionals de voorkeur en is dit afhankelijk van de ernst van het letsel, enzovoort, aangezien dit kan bijdragen aan het formuleren van toekomstige aanbevelingen.

Wilt u het artikel nalezen?

DOI: 10.1136/bjsports-2017-098106

Vuurberg, G., Hoorntje, A., Wink, L.M., van der Doelen, B.F.W., van den Bekerom, Dekker, M.P., Dijk N.  et al. (2018) Diagnosis, treatment and prevention of ankle sprains: update of an evidence-based clinical guideline. Sports Med, 2018; 52; 956.

Onze productaanbevelingen

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten