Skip to main content
Top

27-05-2011 | Nieuws

Opname IC verslechtert gezondheid jarenlang

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De effecten van een verblijf op de intensive care zijn tien jaar later nog merkbaar. Dat stelt chirurg in opleiding Tim Timmers van het UMC Utrecht in zijn proefschrift. Hij vindt dat artsen moeten beschikken over betere informatie over de langetermijngevolgen van een operatie.

Timmers volgde tien jaar lang de gezondheid van meer dan 1800 patiënten die tussen 1995 en 2000 gemiddeld twee dagen opgenomen waren op de IC van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. De patiënten hadden om verschillende redenen een operatie ondergaan.

Na tien jaar leeft nog de helft van de 1800 IC-patiënten. Hun levensverwachting is op dat moment nog steeds slechter dan van de algemene bevolking. Het ligt voor de hand dat IC-patiënten een slechtere gezondheid hebben dan gemiddeld. Dat verschil zou in de loop van de tijd moeten verdwijnen, maar na tien jaar is het nog steeds meetbaar.

Ook bij de kwaliteit van leven zag Timmers langdurige effecten van IC-opname. Gemiddeld acht jaar na hun IC-opname was de kwaliteit van leven bij bijna zeshonderd patiënten een stuk lager dan gemiddeld. De voormalige IC-patiënten kampten met diverse gezondheidsproblemen, onder meer een slechtere cognitie.

Met het onderzoek wil Timmers artsen betere informatie geven over de langetermijngevolgen van een operatie en intensive care opname. “Familieleden worden assertiever en vragen: ‘hoe komt mijn vader eigenlijk uit die operatie? Kan hij daarna bijvoorbeeld nog op zichzelf wonen?’ We kunnen die vragen lang niet altijd goed beantwoorden. De behandeling van acute, ernstig zieke patiënten zou gebaseerd moeten zijn op kennis over de levensverwachting en de kwaliteit van leven na een operatie. Die kennis is beperkt, we baseren ons op zeer verouderde getallen. Dit onderzoek vormt een begin van een update.”

Volgens Timmers zouden ziekenhuizen een database moeten maken met het gezondheidsverloop van duizenden IC-patiënten gedurende jaren na de operatie. Daarmee kunnen artsen een voorspelling doen hoe het nieuwe patiënten zal vergaan. Patiënten en familieleden kunnen dan goed geïnformeerd een beslissing nemen of ze de operatie en IC-opname willen of niet.

UMC Utrecht is niet het enige ziekenhuis dat sinds kort meer aandacht schenkt aan de gevolgen van een IC-opname. Bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) worden patiënten die langer dan 48 uur op de IC hebben gelegen en daarna weer naar huis gaan, een week na ontslag gebeld om een afspraak te maken op de afdeling Revalidatie. Uit onderzoek blijkt dat patiënten niet alleen fysieke, maar ook psychische klachten hebben na een IC-opname. Er bestaat een mogelijkheid om terug te gaan naar de IC als onderdeel van het verwerkingsproces.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.