Skip to main content
main-content
Top

05-05-2014 | Nieuws

Ook lichte inspanning vertraagt aftakeling

Sport is goed. Noem het een volkswijsheid. Sport zou bijdragen aan een groter welbevinden en een grotere mate en langduriger (ervaren) gezondheid. Maar wat als sport er niet in zit door bijvoorbeeld een handicap? Ook licht bewegen blijkt de aftakeling te vertragen.

 

Dat stellen althans onderzoekers van een aantal Amerikaanse universiteiten. Zij keken of er een verband is tussen de hoeveelheid tijd die mensen spenderen aan lichte fysieke inspanning en het optreden van gezondheidsschade enkele jaren later. Aan het onderzoek deden 1.700 mensen mee met artrose van de knie of risicofactoren daarvoor. De fysieke inspanning werd gemeten met een accelerometer.

 

Het bleek dat mensen die meer tijd besteden aan lichte fysieke inspanningen, significant minder klachten ontwikkelden, gemeten naar beperkingen in het dagelijks functioneren. De onderzoekers corrigeerden voor sociaaleconomische factoren en gezondheidsproblemen, zoals leefstijl een andere aanwezige kwalen.

 

Het onderzoek is gepubliceerd in Britisch Medical Journal.

  

Tip

Kom op 29 augustus naar de Summerschool Sport en beweegprogramma’s – Effectiviteit van de fysiotherapeutische behandeling.

 

In dit symposium staan beweegprogramma’s voor mensen met een chronische aandoening centraal. Het accent ligt op de individuele patiënt binnen een complex zorgprogramma. U krijgt:

  • handvatten hoe u een beweegprogramma onderdeel maakt van een overkoepelend zorgprogramma in de dagelijkse praktijk
  • praktische adviezen van deskundigen over het motiveren van patiënten
  • tips van collega’s
     

Ga voor meer informatie en om u in te schrijven naar Summerschool Sport en beweegprogramma’s.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen of Sportfysiotherapie.

Auteur(s): Daan Marselis Beeld: Fotolia

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.