Skip to main content
Top

14-04-2014 | Nieuws

Onderzoek naar vallen bij ouderen met een verstandelijke beperking

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Ouderen met een verstandelijke beperking vallen vaker dan ouderen in de algemene populatie. Lotte Enkelaar onderzocht de risicofactoren voor vallen bij ouderen met een verstandelijke beperking door diverse eigenschappen (binnen het motorisch, sensorisch, cognitief en gedragsmatig functioneren) van ruim 80 mensen boven de 50 jaar in kaart te brengen en hen vervolgens gedurende 1 jaar hun valincidenten bij te laten houden. Enkelaar hoopt op woensdag 16 april 2014 te promoveren op haar onderzoek.

 

Het valrisico blijkt te worden bepaald door eigenschappen van zowel de persoon als de omgeving. Opvallend is dat mensen met een milde verstandelijke beperking en actieve mensen vaker vallen. Waarschijnlijk komt dat doordat zij meer worden blootgesteld aan risicovolle situaties. Verder zijn aanwijzingen gevonden dat een training met een hindernissenparcours het aantal valincidenten kan verminderen. Ook kan het nuttig zijn de risicofactoren individueel in kaart te brengen in een speciale ‘valpolikliniek’ voor ouderen met een verstandelijke beperking.

 

Lotte Enkelaar (1980) studeerde gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht en behaalde in 2005 haar masterdiploma. In datzelfde jaar behaalde ze een bachelordiploma Fysiotherapie aan de Hogeschool Zuyd in Heerlen. Bovenstaand onderzoek voerde ze uit op de afdeling Revalidatie van het Radboudumc, binnen het onderzoeksinstituut RIHS. Het onderzoek voerde ze uit in samenwerking met de zorginstellingen Dichterbij, Siza en Pluryn. Momenteel werkt Enkelaar als fysiotherapeut bij Bartimeus, een bedrijf dat ondersteuning biedt aan mensen met een visuele en deels ook verstandelijke beperking.

 

Titel promotieonderzoek: On one’s own feet - Falls, risk factors and falls prevention in persons with intellectual disabilities.

 

Promotors: prof. dr. A.C.H. Geurts en prof. dr. H.M.J. van Schrojenstein Lantman
Copromotor: dr. V.G.M. Weerdesteyn

 

Bron: Radboudumc / ru.nl
Beeld: Thinkstock

 

Tip

Wilt u meer weten over beweegprogramma’s bij ouderen? Bekijk dan de web-tv-uitzending De zin en onzin van beweegprogramma’s voor ouderen met prof. Erik Scherder en Ard Schenk (2 accreditatiepunten). Dit kan (gratis) via het BSL Fysiotherapeut Totaal-abonnement (150 euro per jaar).

 

Naast twee geaccrediteerde web-tv-uitzendingen kunt u met dit abonnement ook vier geaccrediteerde e-learnings doen, meer dan 60 fysiotherapieboeken inzien en een congres bijwonen. Ga voor meer informatie naar BSL Fysiotherapeut Totaal of neem meteen een (proef)abonnement.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Fysiotherapie voor verstandelijk gehandicapten of Geriatriefysiotherapie.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.