Skip to main content
main-content
Top

16-12-2013 | Nieuws

Tandartsen wacht omzetstrop in 2014

Vergelijkingswebsites en zorgverzekeraars constateren dat steeds minder mensen aanvullende zorgverzekeringen afsluiten. Als gevolg hiervan besluiten steeds meer mensen om niet naar de tandarts te gaan, terwijl dat voor hun gezondheid eigenlijk wel nodig zou zijn. Tandartsen wacht daarom een omzetstrop in 2014.

Dat de consument steeds vaker besluit om geen aanvullende verzekering af te sluiten, is volgens Sophie van der Zee van Zorgverzekering.net te verklaren: “Met een aanvullende verzekering betaal je vaak ook voor zorg die je niet nodig hebt. In tijden van crisis is het niet gek dat mensen ook op de zorgpremie gaan besparen. Wanneer je dan echter zorg nodig hebt die niet vanuit de basisverzekering vergoed wordt, kunnen de kosten hoog oplopen.” Van der Zee van Zorgverzekering.net voegt daar nog aan toe: “Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat mensen uit kostenoverweging besluiten om zich niet te laten behandelen, terwijl dat medisch gezien wel noodzakelijk zou zijn.”

Tandarts
Tandartsverzekeringen zijn steeds minder populair en mensen kiezen er vaker voor om de eventuele tandartskosten dan zelf te betalen. Toch blijkt ook uit navraag bij tandartsen dat meer mensen ervoor kiezen om minder vaak naar de tandarts te gaan of zich niet laten behandelen. Ook tandartsen staat een omzetstrop in 2014 te wachten.

“Wij herkennen het beeld dat de omzetten teruglopen,” zegt woordvoerder Dianne Paarhuis van de NMT, de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde. “Patiënten gaan nog steeds naar de tandarts maar stellen niet acute behandelingen uit. Dat zien we overigens niet alleen bij patiënten die hun aanvullende verzekering opzeggen, maar óók bij patiënten die geen aanvullende verzekering hebben.” De laatste groep heeft meestal op voorhand een afweging gemaakt of zij eventuele kosten voor eigen rekening kunnen nemen. Patiënten die dat niet hebben gedaan en nu hun verzekering opzeggen komen mogelijk in de problemen wanneer tandheelkundige behandelingen toch noodzakelijk zijn. “Als je als patiënt die kosten niet kunt dragen dan is dat heel vervelend. Het is dan ook belangrijk goed af te wegen of je wel of geen aanvullende verzekering neemt.” aldus Paarhuis van de NMT.

Auteur(s): Zorgverzekering.net

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.