Skip to main content
Top

2004 | Boek

Omgaan met rijexamenangst

Auteurs: Ard Nieuwenbroek, Piet Gieles

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

Boekenserie : Leven met een dwangstoornis

insite
ZOEKEN

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Wat is er met me aan de hand?
Abstract
Je rijdt goed, zei de instructeur. Zelf was je al aardig zeker in de auto. Maar bij het rijexamen wist je ineens niets meer. En dus ben je gezakt. Dat is in het kort het probleem waar heel wat mensen mee te maken hebben. Rijexamenangst noemen we dat.
Ard Nieuwenbroek, Piet Gieles
2. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Abstract
Om te weten te komen hoe we deze angst onder controle kunnen krijgen, onderzoeken we eerst waar de angst vandaan komt. Vervolgens kijken we naar de verschillen tussen rijexamenangst en andere vormen van angst. Ten slotte gaan we na hoe jij aan rijexamenangst gekomen bent, dus wat de oorzaken in jouw geval kunnen zijn. Maar eerst gaan we in op een hardnekkig misverstand.
Ard Nieuwenbroek, Piet Gieles
3. Stel je eigen diagnose
Abstract
Je weet natuurlijk zelf het beste of je last hebt van examenangst en hoe erg. Beter dan welke test ook kan aangeven. Omdat rijexamenangst zich in allerlei vormen verschuilt, is het niet mogelijk een algemeen geldende test ervoor te ontwerpen. Toch wil je soms je eigen gevoel checken. Je wilt weten of wat je op jouw eigen manier beleeft, een verklaarbaar verschijnsel is dat meer mensen kennen en of er iets aan te doen valt. Daarom geven we — in het kort — de resultaten weer van een onderzoek onder rijexamenkandidaten. Mede op grond daarvan hebben de onderzoekers een indicatieve test ontwikkeld.
Ard Nieuwenbroek, Piet Gieles
4. Wat staat me te doen?
Abstract
Stel, je hebt zekerheid of een sterk vermoeden dat je last hebt van rijexamenangst. Het eerste wat je denkt is: kan dat genezen? Maar het is geen ziekte die je geneest door gebruik van medicijnen. Het heeft te maken met het functioneren van verstand en gevoel, en dus moet je ook daar je oplossingen gaan zoeken.
Ard Nieuwenbroek, Piet Gieles
5. Voorkom angst bij het theorie-examen
Abstract
Een gezonde examenspanning kan uitlopen op examenangst. Vaak komt dat door een ondoordachte voorbereiding. Je best doen en hard studeren op de examenstof, dat is niet genoeg. Je moet ook op een effectieve manier werken. In dit hoofdstuk geven we eerst suggesties voor het voorbereiden op het theorie-examen en daarna werken we enkele tips uit die nuttig zijn vlak vóór, tijdens en na het theorie-examen.
Ard Nieuwenbroek, Piet Gieles
6. Voorkom angst bij het praktijkexamen
Abstract
Het praktijkexamen toetst vooral vaardigheid:
  • rijvaardigheid: goed met de auto overweg kunnen, het bedienen van de ‘machine’;
  • verkeersvaardigheid: met deze ‘machine’ kunnen omgaan in verschillende situaties in het verkeer.
Ard Nieuwenbroek, Piet Gieles
7. Leren omgaan met rijexamenangst
Abstract
Dit hoofdstuk is bedoeld voor degenen bij wie de rijexamenangst inderdaad heeft toegeslagen, tijdens het examen (en gezakt) of al ervóór; een pijnlijke herinnering. Maar ook voor degenen bij wie rijexamenangst waarschijnlijk zal uitbreken; zij weten — uit ervaring met andere examens of uit de indicatieve test — dat de angst vermoedelijk zal toeslaan, ondanks alle pogingen om dat te voorkomen; een pijnlijk vermoeden. In beide gevallen — herinnering of vermoeden — is dat een heel vervelend vooruitzicht.
Ard Nieuwenbroek, Piet Gieles
8. Als niets geholpen heeft…
Abstract
Tja, wat doe je dan? We noemen enkele mogelijkheden.
Ard Nieuwenbroek, Piet Gieles
Nawerk
Meer informatie
Titel
Omgaan met rijexamenangst
Auteurs
Ard Nieuwenbroek
Piet Gieles
Copyright
2004
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-9255-1
Print ISBN
978-90-313-4345-4
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9255-1