Skip to main content
Top

19-06-2013 | Nieuws

NVVE voor wetswijziging verwijsplicht bij euthanasieverzoek

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) juicht een verwijsplicht voor artsen die niet mee willen werken aan euthanasie toe.

Artsen kunnen niet gedwongen worden om mee te werken aan euthanasie. Kamerleden Pia Dijkstra (D66) en Linda Voortman (GroenLinks) vinden dat in zo’n geval de arts verplicht moet worden de patiënt door te verwijzen naar een andere arts. Daarom dienden zij vorige week een wetsvoorstel in. Het wetsvoorstel wordt nog voorgelegd aan artsenorganisatie KNMG en aan de Raad van State. Daarna moet de Tweede Kamer erover stemmen.

Volgens de NVVE zorgt een wetswijziging ervoor dat mensen met een euthanasie verzoek minder snel in de kou staan en dat de euthanasiewet daardoor meer een wet wordt voor zowel arts als patiënt. “Het is goed dat er geregeld wordt dat artsen in een gesprek met de patiënt onverwijld antwoord moeten geven op de vraag of zij bereid zijn om mee te werken aan een euthanasie verzoek. De huidige praktijk leert nog wel eens dat artsen een verhullend antwoord geven en als het verzoek uiteindelijk daar is niet mee willen werken”, aldus een woordvoerder van de organisatie.

De NVVE vindt het wel jammer dat deze duidelijkheid niet gegeven hoeft te worden het moment dat een nieuwe patiënt bij een (huis)arts informeert hoe deze tegenover euthanasie staat. “Het kan zijn dat het standpunt ten opzichte van euthanasie doorslaggevend kan zijn in de keuze voor een artsenpraktijk.”

Auteur(s): Adri van Beelen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.