Skip to main content
main-content
Top

11-02-2015 | Nieuws

Nieuwe NDF Voedingsrichtlijn Diabetes

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De Nederlandse Diabetes Federatie heeft de nieuwe NDF Voedingsrichtlijn diabetes gepresenteerd. De laatste versie van de richtlijn was inmiddels vijf jaar oud, vandaar dat zorgverleners met belangstelling uitkeken naar deze nieuwe editie. Die is te vinden op de NDF website zorgstandaarddiabetes.nl, evenals een praktische samenvatting voor de dagelijkse praktijk.

Voeding en gezond eten zijn extra belangrijk voor mensen met diabetes. Voedingstherapie is een cruciaal onderdeel van diabetesmanagement. Het bevordert een goede bloedglucoseregulatie, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en helpt complicaties te voorkomen of uit te stellen. Onderzoek laat zien dat een gezond voedingspatroon bijdraagt aan de kwaliteit van leven van mensen met diabetes, op de korte en langere termijn.

Voedingszorg in de keten

De NDF Voedingsrichtlijn biedt basis voor evidence based voedingszorg. Daarbij benadrukt de richtlijn het belang van voedingszorg die geïntegreerd is in de diabetesketen. Succesvolle voedingsvoorlichting en –educatie is alleen mogelijk op basis van afstemming en structureel overleg tussen de verschillende disciplines. "Het is van groot belang dat de voedings- en dieetadviezen van alle disciplines elkaar ondersteunen en versterken", aldus de richtlijn.

Evidence based

De nieuwe richtlijn is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en opgesteld door een multidisciplinaire werkgroep met daarin behalve voedingsdeskundigen en diëtisten, ook vertegenwoordigers van diabetespatiënten, zorgverleners en behandelaars. De werkgroep werd voorgezeten door prof. dr.Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU. De revisie is mede mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.

 

Totale voedingspatroon

De nieuwe richtlijn legt minder nadruk op de afzonderlijke nutriënten, veel meer op het totale voedingspatroon. Volgens de richtlijn zijn verschillende voedingspatronen geschikt bij de preventie en behandeling van diabetes. De nadruk ligt op de kwaliteit van de voeding, waarbij die persoonlijk wordt aangepast, rekening houdend met persoonlijke wensen, culturele voorkeuren en juiste hoeveelheid energie.

Bij mensen met diabetes type 1 ligt de nadruk op de afstemming tussen het voedingspatroon, de koolhydratenverdeling en het insulinewerkingsprofiel, om een optimale regulatie na te streven en daarmee complicaties te voorkomen of uit te stellen.. Bij mensen met diabetes type 2, waarvan 80% overgewicht heeft, ligt de nadruk voornamelijk op het bereiken of behouden van een gezond gewicht, voldoende lichaamsbeweging en het reduceren van het risico op cardiovasculaire complicaties.

 

NDF College Tour

De nieuwe NDF Voedingsrichtlijn diabetes werd gepresenteerd in Hilversum tijdens het NDF Symposium 'Voeding als integraal onderdeel van de behandeling'. De nieuwe richtlijn is ook het onderwerp van acht geaccrediteerde avondcursussen in het kader van de NDF College Tour in maart. De integrale richtlijn, als ook de praktische samenvatting ervan, zijn te downloaden op de website zorgstandaarddiabetes.nl.

 

Zie verder ook het artikel over glucose uit Bijzijn XL 2-2014

 

 

Auteur(s): Adri van Beelen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.