Skip to main content
main-content
Top

08-09-2011 | Nieuws

Nieuw middel diabetes effectief

Een nieuw bloedsuikerverlagend medicijn, gemaakt op basis van een lichaamseigen darmhormoon, heeft diverse voordelen boven de huidige behandeling van pati�nten met diabetes type 2. Dit blijkt uit twee promotieonderzoeken van het Diabetescentrum van VU medisch centrum naar de effecten en onderliggende mechanismen van het middel exenatide.

Een tweetal darmhormoonpreparaten, die de patiënt één of twee keer per dag kon toedienen, waren in Nederland al op de markt. In juni van dit jaar werd het tweemaal daagse middel exenatide in Europa goedgekeurd in een nieuwe toedieningsvorm die nu slechts één keer per week hoeft worden geïnjecteerd.

Uit beide promotieonderzoeken blijkt dat exenatide in vergelijking met de huidige behandelopties beter aangrijpt op de stofwisselingsstoornissen die zo kenmerkend zijn voor diabetes type 2. Er treden minder hypo's op en de meeste patiënten vallen af, gemiddeld 2,6 kilo. Dit laatste in tegenstelling tot de behandeling met insuline en enkele andere tabletten, waarvan patiënten juist altijd aankomen.

Diabetes is de snelst groeiende chronische aandoening. In Nederland lijden bijna een miljoen mensen hieraan. Het merendeel daarvan heeft type 2, gerelateerd aan ouderdom en overgewicht. Als de huidige trend zich voortzet zullen in 2025 ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders diabetes hebben.

Wereldwijd lijden ongeveer 280 miljoen mensen aan suikerziekte of diabetes mellitus, voornamelijk diabetes type 2.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.