Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Nierfunctievervangende therapie en dieet

(juli 2005)

Auteur : J.G. Spijker

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Bij voortschrijdend nierfunctieverlies treden veel levensbedreigende complicaties op. Nierfunctievervangende therapie kan dan een deel van de functie van de nieren overnemen zodat de patiënt kan overleven. Dieetadviezen ten aanzien van eiwit, energie, natrium, kalium, fosfaat en vocht nemen een belangrijke plaats in bij de nierfunctievervangende behandeling. Verder is er veel aandacht nodig voor een optimale voedingstoestand. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan de kwaliteit van leven van de dialysepatiënt.
Literatuur
go back to reference Coene EH (red). Zorgboek niervervangende behandeling. Amsterdam: Stichting September, 2002. Coene EH (red). Zorgboek niervervangende behandeling. Amsterdam: Stichting September, 2002.
go back to reference Diëtisten Nierziekten Nederland. Behandelingsrichtlijnen voor dieet bij hemodialyse en peritoneale dialyse. DNN, 2004. Diëtisten Nierziekten Nederland. Behandelingsrichtlijnen voor dieet bij hemodialyse en peritoneale dialyse. DNN, 2004.
go back to reference Dobell E, e.a. Food preferences and food habits of patients with chronic renal failure undergoing dialysis. J Am Diet Assoc 1993; 93 (10): 1129–1135. Dobell E, e.a. Food preferences and food habits of patients with chronic renal failure undergoing dialysis. J Am Diet Assoc 1993; 93 (10): 1129–1135.
go back to reference Jong PE de, Koomans HA, Weening JJ (red). Klinische nefrologie (3e herz. dr). Maarssen: Elsevier gezondheidszorg, 2000. Jong PE de, Koomans HA, Weening JJ (red). Klinische nefrologie (3e herz. dr). Maarssen: Elsevier gezondheidszorg, 2000.
go back to reference K/DOQI. Clinical Practice Guidelines for Bone Metabolism and Disease in Chronic Kidney Disease. Am J Kidney Dis 2003; 42 (suppl. 3). K/DOQI. Clinical Practice Guidelines for Bone Metabolism and Disease in Chronic Kidney Disease. Am J Kidney Dis 2003; 42 (suppl. 3).
go back to reference K/DOQI. Clinical Practice Guidelines for Chronic Kidney Disease: Evaluation, Classification and Stratification Am J Kidney Dis 2002; 39 (suppl. 1): S1-S10. K/DOQI. Clinical Practice Guidelines for Chronic Kidney Disease: Evaluation, Classification and Stratification Am J Kidney Dis 2002; 39 (suppl. 1): S1-S10.
go back to reference K/DOQI. Clinical Practice Guidelines for Nutrition in Chronic Renal Failure. The Official Journal of the National Kidney Foundation 2000; 35, 6 (suppl 2). K/DOQI. Clinical Practice Guidelines for Nutrition in Chronic Renal Failure. The Official Journal of the National Kidney Foundation 2000; 35, 6 (suppl 2).
go back to reference Khajehdehi P. Lipid lowering effect of polyunsaturated fatty acids in hemodialysis patients. J Ren Nutrition 2000; 10 (4): 191–195. Khajehdehi P. Lipid lowering effect of polyunsaturated fatty acids in hemodialysis patients. J Ren Nutrition 2000; 10 (4): 191–195.
go back to reference Krause Food Nutrition and Diet Therapy (11th ed). Saunders Mahan LK, Escott-Stump S. (Ed). 2004. Krause Food Nutrition and Diet Therapy (11th ed). Saunders Mahan LK, Escott-Stump S. (Ed). 2004.
go back to reference NECOSAD. Bepalen voedingstoestand van dialysepatiënten met behulp van ‘Subjective Global Assessment’. Handleiding. 1997. NECOSAD. Bepalen voedingstoestand van dialysepatiënten met behulp van ‘Subjective Global Assessment’. Handleiding. 1997.
go back to reference NECOSAD. Eindverslag. Naarden: Hans Mak Instituut, 2003. NECOSAD. Eindverslag. Naarden: Hans Mak Instituut, 2003.
go back to reference Spijker A, e.a. (red). Eten met plezier. Dieetinformatie en recepten voor nierpatiënten. Nierstichting Nederland, 2004. Spijker A, e.a. (red). Eten met plezier. Dieetinformatie en recepten voor nierpatiënten. Nierstichting Nederland, 2004.
go back to reference Struijk-Wielinga GI. Dieetbehandelingsprotocol niertransplantatie. In: Handboek dieetbehandelingsprotocollen. Maarssen: Elsevier gezondheidszorg, 2001. Struijk-Wielinga GI. Dieetbehandelingsprotocol niertransplantatie. In: Handboek dieetbehandelingsprotocollen. Maarssen: Elsevier gezondheidszorg, 2001.
go back to reference Visser R, Dekker FW, Boesschoten FW, e.a. Realibility of the 7-point subjective global assessment scale in assessing nutritional state of dialysis patients. Adv Perit Dial 1999; 15: 222–225. Visser R, Dekker FW, Boesschoten FW, e.a. Realibility of the 7-point subjective global assessment scale in assessing nutritional state of dialysis patients. Adv Perit Dial 1999; 15: 222–225.
go back to reference Wee PM ter, Jorna ATM. Behandeling van patiënten met chronische nierinsufficiëntie; richtlijnen voor internisten. Ned Tijdschr Geneesk 2004; 148: 719–724. Wee PM ter, Jorna ATM. Behandeling van patiënten met chronische nierinsufficiëntie; richtlijnen voor internisten. Ned Tijdschr Geneesk 2004; 148: 719–724.
Metagegevens
Titel
Nierfunctievervangende therapie en dieet
Auteur
J.G. Spijker
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0508-7_23