Skip to main content
Top

2018 | Boek

Nederlands leerboek der fysische therapie in engere zin deel II

Auteurs: H.C.F. van Zutphen, H.W.R. van Sambeek, R.A.B. Oostendorp, P.P.Th.G. van Rens, A.T.M. Bernards

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Dit deel 2 bevat hoofdstukken over o.a. lichttherapie, lasertherapie, lokale thermotherapie, saunatherapie, hydrotherapie, ultrageluidtherapie en ultrafonoforese-therapie en veiligheid.

Inhoudsopgave

Voorwerk
VII Lichttherapie
Samenvatting
Onder lichttherapie wordt in de fysiotherapie begrepen de behandeling met ultraviolet (UV), infrarood (IR) en zichtbaar licht. Dat is een vrij willekeurige groepering van energievormen.
H. C. F. van Zutphen
VIII Lasertherapie
Samenvatting
De ontwikkeling van een nieuwe behandelvorm kent een aantal karakteristieke stadia. Na een fase waarin de behandelvorm onbekend is, begint de fase waarin hoopvolle hypothesen opgesteld worden.
G Koel
IX Inleiding tot de thermo-, sauna- en hydrotherapie
Samenvatting
Reeds in hoofdstuk I is erop gewezen dat het onderbrengen van de hydrotherapie in de indeling die in dit leerboek wordt gehanteerd, bijzonder lastig is. Uiteindelijk is er voor gekozen de hydrotherapie grotendeels te bespreken in hoofdstuk XII. Een aantal lokale applicaties met behulp van water, waarbij uitsluitend een thermisch effect beoogd wordt, komt al in hoofdstuk X aan bod, terwijl voor de saunatherapie, in feite ook een vorm van thermotherapie, hoofdstuk XI is gereserveerd.
H. C. F. van Zutphen, H. W. R. van Sambeek, A. T. M. Bernards
X Lokale thermotherapie
Samenvatting
Thermische energie kan zowel lokaal als totaal aan het lichaam worden toegediend. Zoals reeds in hoofdstuk IX uiteengezet is, komt in dit hoofdstuk een aantal behandelvormen aan de orde waarbij warmte lokaal aan het lichaams-oppervlak wordt toegevoerd of onttrokken.
G. C. M. Jansen, H. W. R. van Sambeek
XI Saunatherapie
Samenvatting
In dit hoofdstuk wordt de betekenis van de sauna voor de gezondheid, zowel in preventief als curatief opzicht besproken. In §2 worden enkele begrippen gedefinieerd en wordt in het kort op de geschiedenis van de sauna ingegaan. Wat de natuurkundige basisgegevens betreft, worden in §3 in het bijzonder de begrippen besproken die verband houden met de temperatuur en vochtigheid van de lucht.
J. A. Bernards
XII Hydrotherapie en balneotherapie
Samenvatting
In dit hoofdstuk worden de hydro- en balneotherapie besproken. In §2 staan de definities. Voor de basisgegevens uit de natuurkunde (§ 3-1) en de fysiologie (§3-2) en de effecten (§4) wordt grotendeels verwezen naar de overeenkomstige paragrafen in hoofdstuk IX.
J. P. Houben
XIII Ultrageluidstherapie en ultrafonoforesetherapie
Samenvatting
Dit hoofdstuk is hoofdzakelijk gewijd aan de beschrijving van ultrageluid (UG) als middel tot het geneeskundig handelen: de ultrageluidstherapie. De UG-trillingen zijn in staat in het lichaam een aantal fysiologische effecten teweeg te brengen, die therapeutisch benut kunnen worden. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen mechanische trillingen met een frequentie van 1 MHz en 3 MHz.
G. Koel, R. Hoogland
XIV Veiligheid
Samenvatting
De fysiotherapeut krijgt in zijn beroepsuitoefening te maken met veiligheidsaspecten van velerlei aard: problemen op bouwkundig terrein, geluidsoverlast, chemische verontreiniging, ontoereikende verlichting, nadelige invloed van elektromagnetische straling en de veiligheid in de directe behandelsituatie.
P. M. J. C. Wolters
Nawerk
Meer informatie
Titel
Nederlands leerboek der fysische therapie in engere zin deel II
Auteurs
H.C.F. van Zutphen
H.W.R. van Sambeek
R.A.B. Oostendorp
P.P.Th.G. van Rens
A.T.M. Bernards
Copyright
2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-368-1945-9
Print ISBN
978-90-368-1944-2
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1945-9