Skip to main content
main-content
Top

25-08-2014 | Nieuws

Multidisciplinaire aanpak (ex-)kankerpatiënten onder één dak groot voordeel

‘De gemiddelde patiënt bestaat niet’, zegt Bert Leentvaar, fysiotherapeut van gezondheidscentrum GezondPlus. ‘Soms komt er hier iemand binnen voor een behandeling door Karin Lenior, de mondhygiëniste, en na verloop van tijd blijkt deze patiënt ook behoefte te hebben aan bijvoorbeeld orofaciale therapie (kaakfysiotherapie). Dat kan onder andere voorkomen bij mensen die genezen zijn van kanker. En dan is het prettig dat er bij ons meerdere disciplines onder één dak zitten.’

Dat iemand die genezen is van kanker nog lang niet klaar is met behandelingen, beseft lang niet iedereen. Na de vaak gecombineerde behandelingen door middel van chirurgie, radio-, chemo- en hormoontherapie, volgt nog de lange weg naar (bijna) totaal herstel. Deze bestrijding van de kanker kan ook negatieve effecten met zich meebrengen, zoals vermoeidheid, conditieverlies, pijn, depressie, lichamelijke beperkingen, littekenweefsel, zenuwbeschadiging en lymfoedeem (vochtophopingen).

 

 

 

Behandelprogramma
Uit onderzoek blijkt dat gerichte therapie hierop een positieve invloed kan hebben. ‘En daarbij kunnen de specialisten in ons centrum helpen’, zegt Jordi van Zelst, als fysio- en manueel therapeut verbonden aan GezondPlus. In overleg met de patiënt en behandelend arts ontwikkelen wij een programma waarin herstel en het terugvinden van de balans in het leven voorop staat. ‘Wij kunnen daarbij met de verschillende disciplines overleggen en eventueel onderling doorverwijzen. Denk bijvoorbeeld aan de acupunctuur, oedeemtherapie en eventueel de mentale begeleiding in de vorm van haptotherapie en psychologie. In de loop der jaren zijn de specialisten van GezondPlus gegroeid in het gezamenlijk behandelen van één patiënt. ‘Uiteraard houden wij daarbij een aantal van tevoren afgesproken richtlijnen aan, maar bij alles wat wij doen, staat de hulpvraag van de patiënt centraal. Omdat wij onder één dak zitten, is overleg over behandeling heel makkelijk.’

 

Multidisciplinaire behandeling
Fysiotherapie
Bij GezondPlus kan de multidisciplinaire behandeling opgepakt worden door de onderstaande disciplines. De fysiotherapie richt zich op een ‘actief’ behandeltraject waarbij gerichte functionele oefentherapie centraal staat om de (sportieve) doelen te bereiken. Indien er lichamelijke ongemakken en/of beperkingen bestaan kunnen deze onderzocht en zo nodig behandeld worden.

 

Oedeemtherapie
Oedeemfysiotherapeut Martina Dealmans helpt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam, zoals in de armen en de benen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij (borst)kanker als gevolg van bestraling, een operatie en chemotherapie. Tevens kan littekenweefsel klachten veroorzaken aan het houdings- en bewegingsapparaat (na bijvoorbeeld een operatie), daarnaast kan het ook het herstel stagneren. Bekend zijn arm- & schouderklachten en oedeem na borstoperaties, maar ook rugklachten na buikoperaties. Scar Management is een nieuw vakgebied binnen de fysiotherapie en is te vinden bij GezondPlus.

 

Orofaciale therapie
Deze therapie richt zich op problemen in het hoofd- en halsgebied. Daarbij kan worden gedacht aan hoofdpijn en aangezichtspijn, maar ook aan pijn en beperkte mondopening door klachten aan de kauwspieren of de kaakgewichten. Een ander terrein waar de orofaciale fysiotherapeut Bert Leentvaar zich op richt is de revalidatie na operaties in dat gebied, zoals bijvoorbeeld na het verwijderen van tumoren in de mond of in de hals. Deze behandelingen gaan in nauwe samenspraak met de oncoloog en de (kaak-)chirurg. Vaak zal hierbij samenwerking met oedeemtherapeut, mondhygiëniste, logopedist en soms ook psycholoog nodig zijn.

 

Mondhygiëniste
Gezond tandvlees is goed voor de tanden en de algehele gezondheid. Behandeling door mondhygiëniste Karin Lenior met uitgebreide informatie over een goed onderhoud van tanden en tandvlees, helpt bij het zorgen voor een gezonde mond. In geval van kanker in het hoofd- hals gebied kan door bestraling en chemokuur een droge mond ontstaan. Dit lijdt snel tot ontsteking van het tandvlees en aantasting van het gebit, waardoor een bezoek aan de mondhygiëniste belangrijker wordt.

 

Acupunctuur
Acupuncturiste Sanja van Dijk kan helpen de klachten en bijwerkingen te verminderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pijnklachten, vermoeidheid, slaapproblemen, weinig eetlust, slechte wondgenezing, droge mond, neuropathie, slechte algehele conditie of psychische disbalans.

 

Verder heeft GezondPlus uitgebreide samenwerkingsverbanden met onder andere ziekenhuizen, specialisten, huisartsen, sportartsen en andere zorgverleners.

 

Bron: dichtbij.nl
Foto: GezondPlus

Tip

Kom naar het Symposium Oncologie en Fysiotherapie op zaterdag 8 november in Utrecht.

Het symposium vertaalt de laatste stand van zaken naar de fysiotherapeutische oncologische zorg. De sprekers gaan in op vragen als:

  • Moet u een patiënt juist individueel of in een groep trainen?
  • Hoe zwaar kan de patiënt trainen en maakt het soort kanker daarbij uit?
  • Welke gevolgen heeft de behandeling op lichaam en geest?

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Fysiotherapie binnen de lymfologie en oncologie, Manuele therapie of Orofaciale fysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.