Skip to main content
Top

11-09-2014 | Nieuws

MRI-onderzoek als ondersteuning voor de fysiotherapeut

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Voor patiënten met knie- of rugklachten kan het interessant zijn als de fysiotherapeut de huisarts vraagt deze patiënten in te sturen voor een MRI-onderzoek. Dit maakt meer gerichte vervolgbehandeling nodig, ook binnen de eerste lijn.

Het komt steeds vaker voor dat de huisarts op advies van de fysiotherapeut of manueel therapeut een MRI-onderzoek voor een patiënt aanvraagt om bijvoorbeeld een afwijking in het kniegewricht in kaart te brengen, zodat het vervolgtraject van de behandeling hiervan effectiever kan worden ingezet. ‘Er is een groeiende interesse vanuit de eerste lijn om te bezien wat beeldvormende techniek kan bijdragen aan behandeling van patiënten in de eerste lijn’, zegt Frank Zijta, radioloog in het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag. Hij spreekt op 26 september over dit onderwerp tijdens het symposium Muskeloskeletale klachten in relatie tot… dat in congrescentrum Domstad in Utrecht wordt gehouden.

 

 

‘Een huisarts wil uitsluitsel hebben over de vraag of er bij bijvoorbeeld knie- of rugklachten sprake is van onderliggende afwijkingen voordat hij stappen zet in het verdere behandeltraject van de patiënt’, zegt Zijta. ‘En ik weet niet hoe vaak het uiteindelijk de fysiotherapeut is die de huisarts ertoe aanzet de patiënt hiervoor aan te melden voor een MRI-onderzoek, maar ik kan mij wel voorstellen dat dit steeds vaker gebeurt. Ik weet ook niet in hoeverre de fysiotherapeut diepgaande kennis heeft van de mogelijkheden die MRI biedt. Maar met de verschuivingen in de zorg, waarbij het de bedoeling is dat de zorg steeds meer in de eerste lijn plaatsvindt, lijkt het me wel belangrijk dat hij hierover geïnformeerd wordt. Vandaar mijn voordracht tijdens het symposium.

 

‘Ik kan mij voorstellen dat met de veranderingen in de zorg ook de fysiotherapeut op termijn de bevoegdheid zal krijgen een MRI-aanvraag te doen’

We hebben de afgelopen periode onderzoek gedaan naar de vraag of het zinvol is dat de huisarts MRI-onderzoek aanvraagt voor patiënten met klachten van de knie of rug, en dit blijkt inderdaad het geval te zijn. Niet alleen omdat het verwijstraject dan korter kan zijn als de patiënt een ziekenhuisbehandeling nodig heeft, maar ook omdat het MRI-onderzoek kan dienen als triage om te bepalen of het wel nodig is de patiënt door te verwijzen. Het kan dus ook voorkomen dat de patiënt wordt doorverwezen zonder dat dit echt nodig is. Dat is in het voordeel van de patiënt, maar ook van de behandelaars in de eerste lijn die de patiënt dus niet aan de tweede lijn verliezen. En ook de zorgverzekeraars zullen dit interessant vinden.’

 

Op dit moment is het nog de huisarts die de MRI-aanvraag moet doen. ‘Maar ik kan mij voorstellen dat met de veranderingen in de zorg die ik al schetste ook de fysiotherapeut op termijn deze bevoegdheid zal krijgen’, zegt Zijta. ‘Er loopt al een traject dat het voor de sportarts morgelijk maakt om dit te doen, dus zou niet vreemd zijn als in het verlengde hiervan ook een soortgelijk traject voor de fysiotherapeut tot stand zal komen.’

 

Bron: FysioActueel.nl

Tip

Kom naar het Symposium Musculoskeletale klachten in relatie tot … op 26 september 2014 in Utrecht.

Een greep uit het programma-aanbod:

  • Musculoskeletale klachten in cijfers – Rob de Bie
  • Diagnostiek: de laatste mogelijkheden op het gebied van radiologie – Frank Zijta
  • De voet – Gerard Barsingerhorn
  • Pijn aan heup, bekken en rug – Albere Köke
  • Kraakbeen, kraakbeenherstel en nabehandeling – Pieter Emans
  • Reuma – Astrid Chorus
  • Behandeling klachten aan arm, nek en/of schouder – Bart Staal

 

Efficiënt bouwen aan uw vakkennis met:

BSL Fysiotherapeut Totaal voor 150 euro per jaar:

- Online toegang tot meer dan 85 boeken
- 2x per jaar geaccrediteerde web-tv-uitzending (live of on-demand)
- 4x per jaar geaccrediteerde e-learning module (on-demand)
- Gratis toegang tot het Congres Evidence based diagnostiek van het bewegingsapparaat

= 15 accreditatiepunten per jaar!

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Bedrijfs- en arbeidsfysiotherapie, Manuele therapie, Revalidatiefysiotherapie of Sportfysiotherapie.

Auteur(s): Frank van Wijck Beeld: Fotolia

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.