Skip to main content
main-content
Top

28-04-2015 | Nieuws

Minder COPD-patiënten in Diakonessenhuis door speciale aanpak en bewegingsoefeningen

Het Utrechtse Diakonessenhuis zorgt er met een bijzondere aanpak voor dat er veel minder COPD-patiënten hoeven worden opgenomen. Het lijkt erop dat de persoonlijke benadering van het ziekenhuis vruchten afwerpt.

Het Diakonessenhuis heeft afgelopen jaar 20 procent minder patiënten opgenomen dan vergelijkbare ziekenhuizen, zegt longarts Renée van Snippenburg. Het ziekenhuis geeft COPD-patiënten al enkele jaren een gestructureerd plan mee naar huis, met onder meer een dvd met bewegingsoefeningen.

 

De dvd is gemaakt door een patiënt, Ruud van der Colk. “Je moet het vergelijken met Nederland in Beweging, maar dan met aangepaste oefeningen die mensen op hun eigen tempo, desnoods op een stoel, mee kunnen doen”, zegt Van der Colk. “Het is een ziekte die nooit over gaat, je moet ermee leren leven. Maar hoe langer je in conditie blijft, hoe beter je door het leven kan blijven gaan.” Hij kwam op het idee voor de dvd door zijn eigen behandeling.

 

Behalve de oefeningen staat op de dvd ook informatie voor familie en vrienden van de patiënt.

 

Meer informatie: Reportage van het Diakonessenhuis over hun COPD-dvd.

 

Bron: RTV Utrecht

Tip

Verder lezen over COPD en fysiotherapie in de boeken:

De boeken staan in de digitale boekenkast van BSL Fysiotherapeut Totaal.

 

Meer artikelen over Algemeen, Hart-, vaat- en longfysiotherapie of Sportfysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.