Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2014 | Beproefd | Uitgave 2/2014

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 2/2014

Mind the gap: triage guidelines and their utilisation at the emergency department

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice > Uitgave 2/2014
Auteur:
prof. dr. Petrie F. Roodbol
Belangrijke opmerkingen
Academisch proefschrift Maaike A.P. Janssen
prof. dr. Petrie F. Roodbol UMCG; Hanzehogeschool Groningen

Samenvatting

De titel van het proefschrift verwijst naar implementatieproblemen van wetenschappelijke kennis voor verpleegkundigen en de toepassing daarvan in de praktijk. Als theoretisch kader worden twee modellen gebruikt: het PARIHSmodel (Promotion Action on Research Implementation in Health Services) en het Implementation of Changemodel. Het eerste model stelt dat voor een effectieve implementatie van wetenschappelijke kennis vier zaken belangrijk zijn: de mate van evidence, context van de verandering, facilitering en hun onderlinge relatie. Het tweede model gaat uit van vijf stappen: de ontwikkeling van een concreet voorstel voor een verandering in de praktijk, analyse doelgroep en eventuele bevorderende dan wel belemmerde factoren, het genereren van daarop afgestemde activiteiten, ontwikkeling en invoering van een implementatieplan gevolgd door continue monitoring. Als voorbeeld van implementatieproblematiek is gekozen voor de invoering van triage op spoedeisende-hulpafdelingen (SEH’s).

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice

Met het Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice (NTvEBP) wordt een brug geslagen tussen de wetenschap en de verpleegkundige praktijk van alledag. Want verpleegkundigen professionaliseren voortdurend en zoeken naar wegen om het eigen handelen wetenschappelijk te onderbouwen.

TvZ

Het vakblad TvZ belicht de verpleegkundige praktijk én wetenschap. De diepgaande en wetenschappelijke artikelen gaan over onderzoek, opinie, beleid en management.

BSL Verpleegkundige Totaal

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 2/2014 Naar de uitgave