Skip to main content
Top

2010 | Boek

Mijn kind zit onder de vlekjes

Casuïstiek voor apothekersassistenten

Auteurs: S. van der Krogt, A. Starink

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN
insite
ZOEKEN

Inhoudsopgave

Voorwerk
Inleiding
Samenvatting
Het afweersysteem heeft tijd nodig om zich volledig te ontwikkelen. Daarom zijn jonge kinderen kwetsbaarder en vaker ziek. Bovendien komen infecties bij jonge kinderen snel op en kunnen gepaard gaan met heftige symptomen. Het is niet verwonderlijk dat ouders snel ongerust raken. Vaak is dat onnodig, maar soms ook niet.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 1 Medische achtergrondkennis
Samenvatting
Om ons heen zwermen miljoenen bacteriën en virussen. De meeste daarvan zijn volstrekt onschadelijk en vaak zelfs heel nuttig, maar sommige niet. Gelukkig is je lichaam uitgerust met een verfijnd afweersysteem dat ‘kwade indringers’ herkent en uitschakelt. Maar soms is het nodig om hinderlijke bijverschijnselen te verzachten of het lichaam een handje te helpen bij deze strijd.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 2 Zorgvraag verhelderen
Samenvatting
Voor de klant is het recept van de huisarts of specialist abracadabra. Maar als apothekersassistent moet je het moeiteloos kunnen lezen. Ook voer je een laatste controle uit: past dit medicijn of deze dosering wel bij deze klant?
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 3 Geneesmiddelen
Samenvatting
Er zijn allerlei geneesmiddelen om kinderziektes en hun achterliggende oorzaken te bestrijden. Als apothekersassistent hoef je niet precies te weten wanneer welk geneesmiddel wordt voorgeschreven. Maar wel hoe die geneesmiddelen werken, wat mogelijke bijwerkingen zijn en hoe de klant ze wel en niet moet gebruiken. Alleen dan kun je hem goed advies geven.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 4 Bereiden
Samenvatting
Veel geneesmiddelen komen kant-en-klaar van de leverancier. Soms moeten deze voor de klant nog in specifieke hoeveelheden of combinaties samengesteld worden. Bepaalde geneesmiddelen maakt de apotheek zelf, met behulp van basismengsels. Een ervaren apothekersassistent kan geneesmiddelen op maat bereiden.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 5 Voorlichting en advies
Samenvatting
Ongeruste ouders verwachten een goed advies van de apothekersassistent. Voor het geven van advies en voorlichting heb je meer nodig dan vakkennis alleen. Je moet ook weten hoe je de boodschap zó kunt brengen dat de klant hem begrijpt, er open voor staat en ook echt iets met de gegeven informatie kan.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 6 Administratieve taken
Samenvatting
Een apothekersassistent is niet alleen bezig met het verstrekken van geneesmiddelen aan klanten, er moeten elke dag ook de nodige administratieve taken verricht worden.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 7 De maatschappij en jij
Samenvatting
Als apothekersassistent sta je midden in de samenleving. Het is belangrijk dat je weet hoe de gezondheidszorg in Nederland geregeld is. Maar ook hoe er in de samenleving gedacht en gesproken wordt over gezondheid. Een goede apothekersassistent heeft geen ‘medische oogkleppen’ op maar heeft oog en begrip voor andere meningen.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 8 Persoonlijke groei
Samenvatting
Mensen leren hun hele leven, vanaf de dag dat ze geboren worden tot het moment waarop ze hun laatste adem uitblazen. Van alles wat je meemaakt steek je wel iets op.
S. van der Krogt, A. Starink
Meer informatie
Titel
Mijn kind zit onder de vlekjes
Auteurs
S. van der Krogt
A. Starink
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-7901-9
Print ISBN
978-90-313-7900-2
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7901-9