Skip to main content
Top

2010 | Boek

Mijn kind zit onder de vlekjes

Casuïstiek voor doktersassistenten

Auteurs: S. van der Krogt, A. Starink

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Als doktersassistent ben je een ware duizendpoot. Je voert uiteenlopende taken uit. Het beroep brengt bovendien veel verantwoordelijkheid met zich mee: zowel de patiënt als de huisarts rekent op je. Een kleine vergissing kan grote gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat je over de juiste competenties en kennis beschikt en deze geïntegreerd toe kunt passen.In de serie werkboeken ‘Casuïstiek voor de doktersassistent’ staat steeds een andere groep patiënten centraal. Telkens gaat het om mensen met klachten die op het eerste gezicht op elkaar lijken maar die verschillende oorzaken hebben.Zo zijn de patiënten in dit werkboek allemaal zieke kinderen die onder de vlekjes zitten.De serie helpt je om je goed voor te bereiden op de beroepspraktijk, met casuïstiek kun je op een prettige en veilige manier oefenen met verschillende zorgvragen. Via praktische opdrachten kom je in aanraking met de verschillende kern taken van de doktersassistent. Sommige opdrachten maak je alleen, andere voer je uit in een klein groepje of met al je medeleerlingen samen.In dit werkboek: • Om tijdens de intake de ernst van de situatie in te kunnen schatten, sta je stil bij infecties door virussen en bacteriën en de reactie van het afweersysteem daarop. Je bestudeert een aantal veel voorkomende kinderziektes die gepaard gaan met huiduitslag. Je kijkt naar alarmfactoren en voert intakegesprekken.• Je oefent met het bepalen van de lengte en het gewicht van kinderen en met het opnemen van hun temperatuur.Handelingen die doktersassistenten regelmatig moeten uitvoeren bij zieke kinderen.• Je kijkt naar de geneesmiddelen die ingezet kunnen worden ter bestrijding van kinderziektes. Hoe werken ze en wat moet je ouders vertellen over de manier waarop deze middelen wel en niet gebruikt moeten worden?• Ook komt een aantal administratieve taken aan bod. Bijvoorbeeld het verwerken van patiëntgegevens in het Huisartsen Informatie Systeem en het uitschrijven van herhaalrecepten.• Je staat stil bij de rechten van de patiënt. Waar kan hij terecht met eventuele klachten?• De overheid hanteert een vaccinatieprogramma voor kinderen, maar daar staat niet iedereen achter. Hierover bepaal jij je mening.Leren houdt nooit op, het is belangrijk om je steeds te blijven ontwikkelen. Daarom eindigt dit werkboek met opdrachten op het vlak van feedback krijgen en geven.

Inhoudsopgave

Voorwerk
Inleiding
Samenvatting
Het afweersysteem heeft tijd nodig om zich volledig te ontwikkelen. Daardoor zijn jonge kinderen kwetsbaarder en dus vaker ziek. Bovendien komen infecties bij jonge kinderen snel op en gaan gepaard met heftige symptomen, Het is niet verwonderlijk dat ouders snel ongerust raken. Vaak is dat onnodig, maar soms ook terecht.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 1 Medische achtergrondkennis
Samenvatting
Om ons heen zwermen miljoenen bacteriën en virussen. De meeste daarvan zijn volstrekt onschadelijk en vaak zelfs heel nuttig, maar sommige niet. Gelukkig is je lichaam uitgerust met een verfijnd afweersysteem dat ‘kwade indringers’ herkent en uitschakelt. Maar soms is het nodig om hinderlijke bijverschijnselen te verzachten of het lichaam een handje te helpen bij deze strijd.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 2 De intake
Samenvatting
Hoewel de meeste kinderziektes vrij onschuldig zijn kunnen kinderen er flink last van hebben. Meestal is de situatie niet ernstig, maar soms is er wel reden voor ongerustheid. De doktersassistent moet er tijdens het intakegesprek achter komen of zelfzorg (voorlopig) volstaat of dat het verstandig is om een afspraak met de huisarts te maken. En zo ja: of daar haast bij geboden is.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 3 Geneesmiddelen
Samenvatting
Met behulp van geneesmiddelen kunnen kinderziektes bestreden worden. Als doktersassistent hoef je niet precies te weten welke stoffen er in die geneesmiddelen zitten. Maar wel om wat voor type medicijnen het gaat, hoe ze werken en wat eventuele bijwerkingen zijn. Alleen dan kun je de patiënt goed advies geven.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 4 Medisch handelen
Samenvatting
Op de huisartsenpraktijk worden bepaalde vormen van medisch onderzoek uitgevoerd en kleinere medische ingrepen verricht. Als doktersassistent zul je de arts hierbij regelmatig assisteren. Maar sommige medische handelingen voer je zelfstandig uit.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 5 Voorlichting en advies
Samenvatting
Ongeruste ouders verwachten een goed advies van de doktersassistent. Voor het geven van advies en voorlichting heb je meer nodig dan vakkennis alleen. Je moet ook weten hoe je de boodschap zó kunt brengen dat de patiënt hem begrijpt, er open voor staat en ook echt iets met de gegeven informatie kan.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 6 Administratieve taken
Samenvatting
Een doktersassistent is niet alleen maar bezig met patiënten, er moeten elke dag ook de nodige administratieve taken gedaan worden. Patiëntendossiers bijwerken, bestellingen plaatsen, brieven en mails sturen naar leveranciers of collega’s, enzovoort.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 7 De maatschappij en jij
Samenvatting
ls doktersassistent sta je midden in de samenleving. Het is belangrijk dat je weet hoe de gezondheidszorg in Nederland geregeld is. Maar ook hoe er in de samenleving gedacht en gesproken wordt over gezondheid. Een goede doktersassistent heeft geen ‘medische oogkleppen’ op maar heeft oog en begrip voor andere meningen.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 8 Persoonlijke groei
Samenvatting
Mensen leren hun hele leven, vanaf de dag dat ze geboren worden tot het moment waarop ze hun laatste adem uitblazen. Van alles wat je meemaakt steek je wel iets op.
S. van der Krogt, A. Starink
Meer informatie
Titel
Mijn kind zit onder de vlekjes
Auteurs
S. van der Krogt
A. Starink
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-7899-9
Print ISBN
978-90-313-7898-2
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7899-9