Skip to main content
Top

17-04-2014 | Nieuws

Het slechte sportgebit

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

2014 staat bol van de sportieve topprestaties: Olympische Winterspelen, het WK-schaatsen en -voetbal en grand slam tennistournooien en de Tour de France om enkele sportieve hoogtepunten te noemen. In de Tour worden gaatjes dichtgereden....'een tandartspraktijk beginnen' heet dat in wielrenjargon.....

Sportprestaties beïnvloed door slecht gebit

In tegenstelling tot wat men zou vermoeden bij topsporters, krachtpatsers die gezondheid uitstralen, blijkt het slecht gesteld te zijn met hun dentitie. Het Britsh Journal of Sports Medicine publiceerde onlangs een onderzoek, waaruit bleek dat de meeste atleten die deelnamen aan de Olympische Spelen in Londen 2012 een opvallend slecht gebit hadden.

20% van de ondervraagde atleten kon minder goed presteren door een slecht gebit en 1 op de 3 onderzochte atleten gaf toe dat het slechte gebit de levenskwaliteit en resultaten op sportgebied op een negatieve manier beinvloedde. Dat is niet niks.

Dieet, immuunsysteem, onderhoud

Het mondonderzoek werd verricht bij 302 atleten, voornamelijk afkomstig uit Afrika, Amerika en Europa. Van de inderzochte atleten bleek 55% 1 of meer carieslaesies te hebben, 45% aan tanderosie te lijden en 76% had een gingivitis. Vermoed werd dat het dieet van de topsporters de oorzaak is aan de slechte conditie van het gebit. Met name de (zoete) energiedranken en een dieet van koolhydraten zouden de boosdoeners zijn.

Een andere plausibele verklaring is dat de intensieve training een aanslag op het immuunsysteem pleegt. Tenslotte ligt het ook voor de hand dat een atleet minder aandacht aan (het onderhoud van) zijn gebit schenkt, omdat hij/zij vooral focust op andere gezondheidsfactoren.

Gemiste kans

Een slechte dentitie heeft een behoorlijk negatieve invloed op de algehele gezondheid en kan zelfs de kans op een hartaanval of een longontsteking vergroten. Met een betere preventie en interventie zouden sportprestaties in ieder geval verbeterd kunnen worden. Het is vreemd dat er met de minieme verschillen in topsportresultaten zo weinig aandacht aan dit gezondheidsprobleem wordt geschonken.

Een slecht gebit zou zomaar het verschil kunnen betekenen tussen een zilveren of een gouden medaille. Gemiste kans voor de topsporter, maar ook een gemiste kans voor de tandheelkunde.

Hier ligt een braakliggend werkterrein,  met name voor de tandarts die naast tandheelkundige prestaties ook sportieve prestaties op waarde weet te schatten.

Verwante literatuur:

'Algemene Ziekteleer voor Tandartsen': Eetstoornissen en voedingsdeficiënties

Auteur(s): Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.