Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Microbiologische voedselveiligheid

(december 2010)

Auteur : R.R. Beumer

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Ondanks veel maatregelen op het gebied van hygiëne lukt het nog steeds niet om het aantal geregistreerde voedselinfecties drastisch te verminderen. Integendeel, het lijkt er zelfs op dat de incidentie toeneemt. Verschillende factoren spelen hierbij een rol: onvoldoende kennis bij producenten, bereiders en consumenten van levensmiddelen, en veranderingen in de commerciële voedselproductie (meer kant-en-klaarmaaltijden die minimaal geconserveerd worden). Maar deze trend kan ook (voor een deel) veroorzaakt worden door de zich terugtrekkende overheid, zo laat bijvoorbeeld de Voedsel en Waren Autoriteit steeds meer taken over aan de particuliere sector. Om het aantal voedselinfecties zoveel mogelijk terug te dringen moet er aan drie voorwaarden worden voldaan: besmetting zoveel mogelijk voorkomen, uitgroei van micro-organismen remmen, en geen rauwe producten eten.Wordt aan al deze voorwaarden voldaan, dan zal het aantal voedselinfecties kunnen dalen. Maar ze zullen nooit geheel verdwijnen.
Literatuur
go back to reference Doorduyn Y, Boer E de, Pelt W van, Friesema I. Uitbraken van voedselinfecties en -vergiftigingen in 2008. Infectieziekten Bulletin 2010; 21 (3). http://www.rivm.nl/cib/publicaties/bulletin/jaargang_21/bull_2103/uitbraken-van-voedselinfecties-2008.jsp. Doorduyn Y, Boer E de, Pelt W van, Friesema I. Uitbraken van voedselinfecties en -vergiftigingen in 2008. Infectieziekten Bulletin 2010; 21 (3). http://​www.​rivm.​nl/​cib/​publicaties/​bulletin/​jaargang_​21/​bull_​2103/​uitbraken-van-voedselinfecties​-2008.​jsp.​
go back to reference Mead PS, Slutsker L, Dietz V, McCaig LF, Bresee JF, Shapiro C, Griffin PM, Tauxe RV. Food related illness and death in the United States. Emerging Infectious Diseases 1999; 5 (5): 607-625. Mead PS, Slutsker L, Dietz V, McCaig LF, Bresee JF, Shapiro C, Griffin PM, Tauxe RV. Food related illness and death in the United States. Emerging Infectious Diseases 1999; 5 (5): 607-625.
go back to reference Stichting FIMM. Dictaat Levensmiddelenmicrobiologie. Wageningen, januari 2010. Stichting FIMM. Dictaat Levensmiddelenmicrobiologie. Wageningen, januari 2010.
go back to reference Wit JC de, Kampelmacher EH. Some aspects of bacterial contamination of hands of workers in food service establishments. Zentralblatt fur Bakteriologie Mikrobiologie und Hygiene (Abt. 1 Orig. B. Hygiene) 1988; 186 (1): 45-54. Wit JC de, Kampelmacher EH. Some aspects of bacterial contamination of hands of workers in food service establishments. Zentralblatt fur Bakteriologie Mikrobiologie­ und Hygiene (Abt. 1 Orig. B. Hygiene) 1988; 186 (1): 45-54.
go back to reference Adams MR, Moss MO. Food Microbiology. 3rd ed. UK: Royal Society of Chemistry, 2000. Adams MR, Moss MO. Food Microbiology. 3rd ed. UK: Royal Society of Chemistry, 2000.
go back to reference Ridderbos GJA. Levensmiddelenhygiëne. 6e dr. Maarssen: Elsevier gezondheidszorg, 2006. Ridderbos GJA. Levensmiddelenhygiëne. 6e dr. Maarssen: Elsevier gezondheids­zorg, 2006.
go back to reference www.cdc.gov: uitgebreide overzichten voedselinfecties en voedselvergiftigingen. www.cdc.gov: uitgebreide overzichten voedselinfecties en voedselvergiftigingen.
go back to reference www.foodsafetymanagement.info: veel informatie over HACCP. www.foodsafetymanagement.info: veel informatie over HACCP.
go back to reference www.rivm.nl: informatie over Nederlandse gevallen van voedselinfecties. www.rivm.nl: informatie over Nederlandse gevallen van voedselinfecties.
go back to reference www.voedingscentrum.nl: (eenvoudige) informatie over hygiëne, ziekteverwekkers en voedsel. www.voedingscentrum.nl: (eenvoudige) informatie over hygiëne, ziekteverwekkers en voedsel.
go back to reference www.vwa.nl: o.a. maatregelen genomen door de Voedsel en Waren Autoriteit in het kader van voedselveiligheid. www.vwa.nl: o.a. maatregelen genomen door de Voedsel en Waren Autoriteit in het kader van voedselveiligheid.
go back to reference www.st-ab.nl/index.html: de complete Nederlandse Warenwet. www.st-ab.nl/index.html: de complete Nederlandse Warenwet.
Metagegevens
Titel
Microbiologische voedselveiligheid
Auteur
R.R. Beumer
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0510-0_54