Skip to main content
main-content
Top

21-03-2012 | Nieuws

Meer verpleegkundigen in de ouderenzorg

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS wil dat meer verpleegkundigen kiezen voor de ouderenzorg. Onder andere een nieuwe uitroomvariant op de opleiding hbo-verpleegkunde, diverse pilots en wetenschappelijk onderzoek moet dat mogelijk maken. Dat heeft ze in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt.

Om meer instroom mogelijk te maken, noemt de staatssecretaris zes projecten in haar brief. Die projecten moeten ervoor zorgen dat meer verpleegkundigen kiezen voor de ouderenzorg. Zo loopt er een pilot waarbij hbo-verpleegkundige voor de uitstroomvariant gerontologie en geriatrie (vgg) kunnen kiezen, gericht op ouderen met specifieke gezondheidsproblemen. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk 240 nieuwe hbo-v’ers met deze specialisatie bij komen.

Verder loopt er aan de Universiteit Maastricht een onderzoek naar de rol van verpleegkundigen in verpleeghuizen en naar manieren om hun werk effectiever en meer evidence based te maken. Het onderzoek Nurses on

the move: towards high quality care in nursing homes bestaat uit drie deelprojecten. Het eerste project draait om de meest voorkomende gezondheidsklachten waarmee verpleeghuisbewoners kampen: van ondervoeding tot decubitus, gedragsproblemen en valincidenten. Het tweede project zoekt oplossingen voor het probleem dat wetenschappelijke kennis vaak niet doordringt tot de zorgpraktijk. In het derde project wordt gekeken naar het verhogen van expertise van de zorgverleners. Door verpleegkundigen als rolmodel op de werkvloer te (her)introduceren en hen wetenschappelijke kennis aan te laten dragen, hoopt de staatssecretaris dat de kwaliteit van zorg aan ouderen in verpleeghuizen verder verbeterd.

De staatssecretaris benadrukt dat de regie meer bij de (wijk)verpleegkundigenmoet komen te liggen in de ouderenzorg. ‘Op deze wijze wordt het interessanter om in deze sector te werken en komen er meer verpleegkundigen beschikbaar’, schrijft zij in haar brief aan de Kamer.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.