Skip to main content
main-content
Top

08-11-2012 | Nieuws

Medicatie voorschrijven eindelijk definitief

Oncologie-, long- en diabetesverpleegkundigen mogen per 1 januari 2013 medicatie voorschrijven, onder de voorwaarde dat zij een geaccrediteerde module farmacotherapie hebben gevolgd. Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. Het invoeren van de wetswijziging is diverse malen uitgesteld, vanwege wetstechnische redenen.

Brief

De minister laat in de brief weten aan welke voorwaarden het voorschrijven gebonden is. Zo mogen de gespecialiseerde verpleegkundigen slechts een beperkt aantal medicijnen voorschrijven. Het gaat bij diabetesverpleegkundigen om bloedglucoseregulerende geneesmiddelen, bij longverpleegkundigen om inhalatiemedicatie en bij oncologieverpleegkundigen om antidiarrhoica, anti-emetica, benzodiazepinen, laxantia, middelen van pijnbestrijding en secretieremmers.

 

Farmacotherapie

Naast het volgen van een opleiding op het eigen deskundigheidsgebied is het volgen van een module farmacotherapie ook een voorwaarde, stelt Schippers. Hierin leren verpleegkundigen over de basisprincipes van het voorschrijven, wat je doet bij bijwerkingen en waar je ze meldt, aldus V&VN. ‘Ook leer je over de medicatie die je gaat voorschrijven, over de nawerkingen en medicijninteracties. Verpleegkundigen die nog niet in het bezit zijn van een getuigschrift van de module farmacotherapie, kunnen deze met ingang van 15 november nog gaan volgen’, aldus de beroepsvereniging op haar website.

 

Goedkeuren

De Tweede Kamer moet nog akkoord gaat met de voorschrijfbevoegdheid. V&VN verwacht geen bezwaren, omdat eerdere bezwaren grotendeels zijn opgelost met de nieuwe regeling. De apotheker kan nu zien of de betreffende verpleegkundige voorschrijfbevoegd, door een vinkje in het BIG-register.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.