Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2014 | Uitgave 6/2014

Denkbeeld 6/2014

Logeren uit noodzaak

Respijtzorg in het logeerhuis

Tijdschrift:
Denkbeeld > Uitgave 6/2014
Auteur:
Hugo van Waarde
Belangrijke opmerkingen
Hugo van Waarde is adjunct-hoofdredacteur van Denkbeeld; hij is zelfstandig werkzaam als adviseur en trainer in de zorg voor mensen met dementie.

Samenvatting

Mensen met dementie zo lang mogelijk thuis laten wonen is de nieuwe mantra van de overheid. En daarbij draait het niet alleen om kostenbeheersing: het is ook wat mensen doorgaans zelf willen. Het belangrijkste knelpunt is de ondersteuning van mantelzorgers, die zijn nu al vaak overbelast. Een van de middelen om hen tijdelijk wat lucht te geven is respijtzorg. Dagopvang en dagbehandeling in een zorginstelling of op een zorgboerderij zijn hiervan inmiddels bekende voorbeelden. Een nieuwe variant is om mensen met dementie een tijdje uit logeren te laten gaan. Op steeds meer plaatsen in Nederland verschijnen voor dit doel zogeheten ‘logeerhuizen’. Hugo van Waarde nam een kijkje bij een ervan, achter de dijk van de Ringvaart in het dorp Oterleek (N-H).

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Denkbeeld

Denkbeeld, het tijdschrift voor Psychogeriatrie, is een populair-wetenschappelijk opinieblad, waarin de oudere mens met psychogeriatrische problemen centraal staat.
Denkbeeld schenkt aandacht aan de oudere mens en de problemen die zich in de latere levensfase kunnen voordoen: van dementie tot angst, van achterdocht tot depressiviteit.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Denkbeeld 6/2014 Naar de uitgave

Ontmoeting

De schimmen

Dementie in de film

Feit en fictie