Skip to main content
Top

2008 | Boek

Groepsdynamica in gedragstherapeutische en psychodynamische groepen

Auteurs: José van Reijen, Ton Haans

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Werken met groepen is gebaseerd op het ervaringsfeit dat psychotherapeutische groepsbehandelingen grote voordelen bieden boven individuele behandelingen. Voor de meeste stoornissen is groepsbehandeling even effectief. En bovendien leren cliënten hier niet alleen hun stoornis de baas te worden, maar ook hoe ze hierbij constructief met anderen kunnen samenwerken.In dit boek, dat deel uit maakt van de reeks Werken met groepen worden gedragstherapeutische en psychodynamische kernmethodieken zoals ze in de groep gebruikt worden helder en toegankelijk beschreven. Steeds staat de vraag centraal met welke groepsprocessen je te maken kunt krijgen.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Inleiding
De basisgedachten van dit katern zijn tweeërlei. Op de eerste plaats de notie dat groepsbehandelingen een aantal voordelen hebben boven individuele behandelingen. Groepstherapie is effectief, en de effectiviteit doet niet onder voor die van individuele therapie (Berk, 2005). Dit geldt zowel voor psychodynamische als voor gedragstherapiegroepen. Ook lijkt het erop dat groepsbehandelingen op de lange termijn meer effect sorteren, terwijl individuele behandelingen een positiever kortetermijneffect hebben. Groepsbehandelingen beklijven langer. Groepsbehandelingen zijn effectief voor een veelheid van stoornissen, maar dat is geen statisch gegeven. Voortdurend onderzoek houdt de vraag actueel welke stoornissen wel en niet het beste met groepen kunnen worden behandeld. Ook de keuze voor gedragstherapie als ‘stand alone’ of als toegevoegde behandeling naast een individuele behandeling wordt voortdurend geherformuleerd (Burlingame, 2004). Ten slotte zijn groepsbehandelingen kostenbesparend, er kunnen meer patiënten in dezelfde tijd worden behandeld (Folkers, Van Rijn & Appelo, 2007; Trijsburg, 2007).
José van Reijen, Ton Haans
2. Typering van groepen
We zien een rijke schakering aan groepen in psychotherapieland. De verschillende referentiekaders onderscheiden groepen op hun eigen manier. In de psychodynamische literatuur worden groepen vaak gerubriceerd naar kenmerken, zoals homogeen – heterogeen; open – gesloten; gestructureerd – ongestructureerd; steungevend – openleggend; korte termijn – lange termijn (Berk, 2005).
José van Reijen, Ton Haans
3. Casuïstiek of waarom groepsdynamiek?
Aan de hand van een aantal gevalsbeschrijvingen illustreren we in dit hoofdstuk hoe belangrijk het is inzicht te hebben in groepsdynamica. Eerst laten we in twee vignetten zien waardoor groepstherapie meerwaarde kan hebben boven individuele therapie. Daarna bespreken we een aantal groepsdynamische verschijnselen die zich in een groepsproces voor kunnen doen.
José van Reijen, Ton Haans
4. Theoretische grondslagen van de psychodynamische en gedragstherapeutische groepsbehandelingen
In dit hoofdstuk beschrijven we de belangrijkste theoretische concepten van gedragstherapeutische en psychodynamische groepen. We doen dit om duidelijk te maken dat er essentiële verschillen tussen beide stromingen bestaan, die niet zomaar kunnen worden weggepoetst. Om groepsdynamica bij beide vormen van behandelgroepen goed te kunnen gebruiken, moet men uitgaan van hun kernmethodieken. Zoals in de inleiding gezegd, groepen zijn goed bruikbaar voor het behandelen van psychische problemen en hun effectiviteit doet niet onder voor individuele psychotherapie (Berk, 2005; Van der Stel, 2005). Vaak is echter niet duidelijk waardoor dat komt. Volgens Burlingame (2004) kan dit te maken hebben met een vijftal elementen van groepsbehandeling:
  • de kernmethodiek;
  • de groepsdynamica;
  • de structurering in de groep;
  • leiderschapskenmerken;
  • patiëntkenmerken.
José van Reijen, Ton Haans
5. Focussen en verbinden
In het vorige hoofdstuk bespraken we de overeenkomsten en verschillen tussen gedragstherapeutische en psychodynamische groepen. In dit hoofdstuk wenden we ons tot de dagelijkse praktijk. Binnen beide referentiekaders werkt men via een gerichte aanpak aan de problemen van de groepsleden. Gedragstherapeuten deden dat van meet af aan. Voor psychodynamische therapeuten was dat iets nieuws.
José van Reijen, Ton Haans
6. Protocollen: van werkgroep naar groepsgedragstherapie
In het vorige hoofdstuk bespraken we hoe elementen uit individuele behandelingen worden toegepast in groepsbehandelingen. Tussen psychodynamische groepen en gedragstherapeutische groepen bestaat hierbij een belangrijk onderscheid. Psychodynamische groepen worden opgezet naar analogie van natuurlijke groepen (gezin, leeftijdgenoten) waarin de groepsleden zich kunnen ontwikkelen. Ze bieden een context waarin ontwikkeling in een gewenste, therapeutische richting wordt gefaciliteerd.
José van Reijen, Ton Haans
7. Groepsdynamica: centrale concepten in psychodynamische en gedragstherapiegroepen
In de vorige hoofdstukken hebben we regelmatig verwezen naar groepsdynamische processen die zich in alle groepen, ook psychotherapeutische behandelgroepen, voordoen. Het goede gebruik van deze groepsdynamische processen is een belangrijke factor voor het welslagen van het individuele therapeutische proces. Daarom is het tijd om ons nu te verdiepen in de groepsdynamica van zowel de psychodynamische als de gedragstherapiegroep.
José van Reijen, Ton Haans
8. De praktijk beschreven; vignetten uit groepsbehandeling
In dit hoofdstuk illustreren we een aantal begrippen uit de voorafgaande hoofdstukken met vignetten uit behandelgroepen.
José van Reijen, Ton Haans
9. Handvatten
In dit hoofdstuk geven we een aantal korte overzichten, beschrijvingen en aandachtspunten die de lezer kan gebruiken om concreet met groepsdynamica aan de slag te gaan. Deze handvatten zijn zowel geschikt voor psychodynamische als gedragstherapeutische behandelaars en groepsbegeleiders. Ze dienen vooral als kapstok om het eigen denken verder aan te scherpen.
José van Reijen, Ton Haans
Nawerk
Meer informatie
Titel
Groepsdynamica in gedragstherapeutische en psychodynamische groepen
Auteurs
José van Reijen
Ton Haans
Copyright
2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-6641-5
Print ISBN
978-90-313-5338-5
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6641-5