Skip to main content
Top

2008 | Boek

Help me even herinneren

Een gids voor mensen met milde geheugenproblemen en hun naasten

Auteurs: Liesbeth Joosten, Sanne van den Berg, Jan-Pieter Teunisse

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Was die afspraak echt vandaag? Waar heb ik mijn sleutels toch gelaten? Wat was zijn naam ook al weer? Iedereen vergeet wel eens wat. Vergeten is ook eigenlijk heel logisch. Onze hersenen zouden het simpelweg niet aankunnen als we alles zouden onthouden wat we horen, zien of meemaken. Iedereen vergeet wel eens wat. Vergeten is ook eigenlijk heel logisch. Onze hersenen zouden het simpelweg niet aankunnen als we alles zouden onthouden wat we horen, zien of meemaken. Maar wanneer wordt vergeten een geheugenprobleem? Wat is het verschil tussen normale vergeetachtigheid en milde geheugenproblemen? En wanneer spreken we eigenlijk van een dementie? Help me even herinneren geeft uitleg over milde geheugenproblemen en alles wat met het geheugen te maken heeft. Het beschrijft, in heldere taal, de mogelijke oorzaken van milde geheugenproblemen en de toekomstperspectieven. De auteurs geven praktische tips voor het omgaan met de gevolgen van milde geheugenproblemen. Ze laten bijvoorbeeld zien hoe u gebruik kunt maken van hulpmiddelen, zoals een agenda of het verzinnen van ezelsbruggetjes. Of wat u kunt doen aan onzekerheid, spanning of piekeren wanneer u iets vergeet.De online content illustreert de onderwerpen uit de gids aan de hand van interviews en nagespeelde scènes. Hierdoor is Help me even herinneren uitstekend bruikbaar als voorlichtingsmateriaal en bij ondersteuningsgroepen

Inhoudsopgave

Voorwerk
Inleiding
Abstract
Hoe kan ik mijn geheugen verbeteren? Wat houdt het nu precies in, geheugenproblemen? Word ik nu dement? Zijn er misschien foefjes om het vergeten te verdoezelen? Hoe kan ik me zekerder voelen in gesprekken? Moet ik accepteren dat mijn geheugen achteruit gaat?
Liesbeth Joosten, Sanne van den Berg, Jan-Pieter Teunisse
1. Milde geheugenproblemen
Abstract
Ik merkte al een tijdje dat mijn geheugen achteruitging. Maar je wilt het niet toegeven, hè? Mijn vrouw merkte het ook, zo bleek later. Op een gegeven moment zijn we toch maar naar de huisarts gegaan en die stuurde me naar het ziekenhuis voor onderzoek. Van alles hebben ze met me gedaan; van bloedonderzoek tot geheugenopdrachten aan toe. Ik moest zelfs dingen natekenen!
Liesbeth Joosten, Sanne van den Berg, Jan-Pieter Teunisse
2. Veranderingen bij milde geheugenproblemen
Abstract
Het is eigenlijk heel onopgemerkt begonnen, maar op een gegeven moment merkte ik dat ik ieder jaar meer opzag tegen mijn verjaardag. Ik werd zo zenuwachtig van alle drukte eromheen! Ik was er soms misselijk van. En dat terwijl ik het vroeger juist heerlijk vond om alles van tevoren te regelen en natuurlijk om taarten te bakken! Ik heb het al die jaren dat ik er alleen voor stond goed kunnen organiseren en nu lukt het niet meer. Veel te veel tegelijk en ik overzag niet wat er moest gebeuren.
Liesbeth Joosten, Sanne van den Berg, Jan-Pieter Teunisse
3. Fabels en misverstanden over het geheugen
Abstract
Nog steeds kan ik er niet bij dat mijn geheugen zo slecht is geworden! Nu heb ik van iemand gehoord dat je het geheugen kunt trainen en hoe dat dan gaat. Hoe meer je doet, hoe groter je geheugen wordt! Eigenlijk is het net als met sporten; gewoon veel oefenen en dan komen die spieren vanzelf.
Liesbeth Joosten, Sanne van den Berg, Jan-Pieter Teunisse
4. De werking van het geheugen
Abstract
Mijn geheugen werkt niet meer zo goed en dat weet ik ook. Toch went het maar niet. Ik schrik nog steeds als ik erachter kom dat ik weer iets ben vergeten. Het werkt ook zo raar, dat hele geheugen. Het werkt bijvoorbeeld niet altijd hetzelfde. Als ik mijn agenda kwijt ben, dan blijf ik stilstaan en probeer ik me net zo lang te concentreren tot ik weer weet waar ik ’m heb gelaten. Soms lukt dat. Maar het gebeurt ook dat ik me heel hard concentreer en ik er toch niet achter kom waar mijn agenda is. Mijn geheugen zit dan gewoon dicht. Daar word ik wel eens moedeloos van. En wat is nu zo gek: een paar uur later kan ik ineens weer weten waar ik mijn agenda heb gelaten, terwijl ik er helemaal niet aan dacht! Het is een wonderlijk iets, dat geheugen.
Liesbeth Joosten, Sanne van den Berg, Jan-Pieter Teunisse
5. Het geheugen optimaal gebruiken
Abstract
Omdat mijn geheugen nu niet meer zo goed werkt, moet ik andere manieren verzinnen om dingen te onthouden. Maar dat is nog best wennen. Ik had natuurlijk al een agenda voor afspraken en zo, maar die gebruikte ik vroeger niet elke dag. Mijn man vindt dat ik daar nu iedere ochtend in moet kijken. Dat is wel handig, maar ik vind het nog best moeilijk om daaraan te wennen. Soms vergeet ik gewoon om in de agenda te kijken.
Liesbeth Joosten, Sanne van den Berg, Jan-Pieter Teunisse
6. Spanning en ontspanning
Abstract
Gisteren was het een slechte dag. En dat terwijl de dag eigenlijk heel goed begon. Ik was gewoon gezellig met drie goede vrienden op de tennisbaan. Dat is al jaren vaste prik op dinsdagmiddag. Ik kom daar vaak en ik geniet erg van de gezelligheid.
Liesbeth Joosten, Sanne van den Berg, Jan-Pieter Teunisse
7. Piekeren en problemen oplossen
Abstract
Sinds jaar en dag heb ik een clubje goede vriendinnen. We kennen elkaar al jaren en we zien elkaar minstens één keer in de week. We bespreken dan van alles en nog wat. Een gezellig kippenhok zeg ik altijd!
Liesbeth Joosten, Sanne van den Berg, Jan-Pieter Teunisse
8. Meningsverschillen en conflicten
Abstract
Vanochtend had ik een flinke ruzie met mijn man. Zo hebben we het lang niet gehad! Ik kon de heggenschaar niet vinden en had echt de hele schuur ondersteboven gehaald. Ik realiseerde me ineens dat onze dochter de heggenschaar had geleend. Ik ken haar langer dan vandaag; zij vergeet nogal eens spullen terug te brengen. Mijn man was toch van plan om bij onze dochter langs te gaan, dus ik vroeg hem om de heggenschaar mee terug te nemen.
Liesbeth Joosten, Sanne van den Berg, Jan-Pieter Teunisse
9. Emotionele reacties
Abstract
Ik merk dat ik de laatste tijd snel emotioneel raak. Het kan me van het ene op het andere moment overkomen. Dan schiet ik vol. Ik krijg snel tranen in mijn ogen en een brok in mijn keel. Er hoeft niet eens een aanleiding voor te zijn. Het overkomt me dagelijks! Ik snap niet waar het vandaan komt. Soms herken ik mezelf niet.
Liesbeth Joosten, Sanne van den Berg, Jan-Pieter Teunisse
10. Plezierige activiteiten
Abstract
Tot ongeveer een half jaar geleden ging ik met veel plezier naar ons kaartclubje. Met een bevriend stel kwamen we al jaren iedere week op maandagavond bij elkaar. Ik keek er altijd echt naar uit. We waren ook best fanatiek en aardig aan elkaar gewaagd. Dat maakte het altijd spannend.
Liesbeth Joosten, Sanne van den Berg, Jan-Pieter Teunisse
Nawerk
Meer informatie
Titel
Help me even herinneren
Auteurs
Liesbeth Joosten
Sanne van den Berg
Jan-Pieter Teunisse
Copyright
2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-6425-1
Print ISBN
978-90-313-5893-9
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6425-1