Skip to main content
Top

2012 | Boek

(Unawareness voor) hypoglykemie

Auteur: Dr. Th.F. Veneman

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Diabetes neemt wereldwijd ongekende vormen aan. Geschat wordt dat er in 2030 350 miljoen diabetespatiënten zullen zijn. Goede metabole regulatie is van groot belang voor patiënten met diabetes mellitus. Echter het streven naar lagere plasmaglucoseconcentraties gaat onlosmakelijk gepaard met een groter risico op het ontstaan van hypoglykemie.In dit boek wordt het fenomeen 'hypoglykemie' en unawareness voor hypoglykemie uitvoerig beschreven. Er wordt aandacht besteed aan de fysiologie en de pathofysiologie van hypoglykemie en de afweer daartegen. Ook beschrijft de auteur de gevolgen van hypoglykemie in de dagelijkse praktijk. [Unawareness voor] Hypoglykemie geeft de lezer meer inzicht in de mogelijkheden en risico's van strikte metabole regulatie.

Inhoudsopgave

Voorwerk
Inleiding
Abstract
Diabetes neemt wereldwijd ongekende vormen aan. Geschat wordt dat de prevalentie van 175 miljoen patiënten in het jaar 2000 wereldwijd zal toenemen tot 350 miljoen patiënten in 2030.
Th.F. Veneman
1. Wat is hypoglykemie?
Abstract
Philip Cryer, een vooraanstaand Amerikaans diabetoloog, heeft aangetoond en beschreven dat hypoglykemie de belangrijkste belemmering vormt in het bereiken van een goede metabole controle.
Th.F. Veneman
2. De fysiologie van de glucosehuishouding
Abstract
De hersenen zijn voor een adequate functie onder normale omstandigheden volledig afhankelijk van glucose als brandstof. De hersenen kunnen in principe geen glucose produceren noch voor meer dan io minuten brandstof opslaan in de vorm van glycogeen.
Th.F. Veneman
3. De complete glucosetegenregulatie
Abstract
In figuur 3.1 (pagina 36) wordt het totaal aan beschermende mechanismen tegen aankomende hypoglykemie overzichtelijk herhaald.
Th.F. Veneman
4. Glucosetegenregulatie bij diabetes
Abstract
Hypoglykemie is een groot (en onderschat) probleem voor patiënten met diabetes mellitus. Angst voor hypoglykemie vormt een grote belemmering in het bereiken van een goede metabole controle. Veel patiënten hebben geen last van te hoge plasmaglucoseconcentraties en voelen zich daarmee veilig; ze zijn zich dan ook niet bewust van onderliggende risico’s.
Th.F. Veneman
5. Unawareness voor hypoglykemie
Abstract
De verminderde respons van adrenaline in reactie op hypoglykemie is een uiting van een verminderde sympathicus-bijniermergreactie. Dat betekent dat zowel de reactie van het bijniermerg als de reactie van het sympathisch zenuwstelsel is verstoord. Met name dat laatstgenoemde onderdeel is verantwoordelijk voor het ontstaan van het klinisch syndroom ’unawareness voor hypoglykemie’. Daaronder wordt verstaan dat patiënten niet of nauwelijks nog neurogene waarschuwingssymptomen voelen bij aankomende hypoglykemie. Daardoor wordt de waarschuwing dus gemist en nemen de patiënten niet de noodzakelijke maatregelen voor het bestrijden van de hypoglykemie, namelijk de inname van koolhydraten. Als unawareness voor hypoglykemie aanwezig is, is het risico op ernstige hypoglykemie sterk verhoogd.
Th.F. Veneman
6. De risicofactoren voor het ontstaan van hypoglykemie bij diabetespatiënten
Abstract
De risicofactoren voor het ontstaan van hypoglykemie bij patiënten met type 1 diabetes en gevorderde type 2 diabetes zijn een logisch gevolg van de patho fysiologische mechanismen van de glucosetegenregulatie.
Th.F. Veneman
7. Voorkomen en behandelen van hypoglykemie bij diabetes
Abstract
Vanzelfsprekend geldt ook voor hypoglykemie dat voorkomen beter is dan genezen. Om op gestructureerde wijze hypoglykemie te voorkomen, moeten de risicofactoren per patiënt goed in beeld gebracht worden om die vervolgens te bestrijden. Daartoe moeten de volgende vier stappen worden doorlopen.
Th.F. Veneman
8. De behandeling van hypoglykemie
Abstract
Omdat de hersenen voor hun goede functie volledig afhankelijk zijn van glucose, leidt hypoglykemie tot falen van de hersenfunctie en dat wordt pas gecorrigeerd na normalisering van de plasmaglucoseconcentratie, bijvoorbeeld door inname van koolhydraten.
Th.F. Veneman
Nawerk
Meer informatie
Titel
(Unawareness voor) hypoglykemie
Auteur
Dr. Th.F. Veneman
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-9936-9
Print ISBN
978-90-313-9935-2
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9936-9