Skip to main content
Top

2018 | Boek

Voeten en diabetes

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Het boek Voeten en Diabetes is inmiddels aan de 4e druk toe. Arts/onderzoeker Margreet van Putten heeft de tekst volledig herzien, mede naar aanleiding van het uitkomen van de Richtlijn Diabetische Voet 2017. Het boek ‘De diabetische voet en de Sims classificatie’ is volledig ingevoegd in deze versie van Voeten en Diabetes. Daarmee geeft dit boek een compleet overzicht over de voetproblemen van mensen met diabetes. Elke voetzorgprofessional en andere zorgprofessionals die de diabetische voet ter hand nemen zullen met veel interesse de nieuwe inhoud lezen.

Naast de belangrijke oorzaken van de diabetische risicovoet, diabetische neuropathie en perifeer arterieel vaatlijden, wordt een apart hoofdstuk besteed aan de Charcot-voet. Deze complicatie van diabetische neuropathie geeft een zeer hoog risico op een wond(ulcus) en moet door iedere (voet)zorgprofessional herkend worden. Dit geldt ook voor de gevolgen van mechanische stress, druk en wrijving, en wat dit teweeg kan brengen aan schade aan voeten van mensen met diabetes. De Sims classificatie en het bepalen van het risico op een ulcus wordt eveneens uitgebreid besproken.

Nieuw in dit boek is de aandacht voor de risico’s van mechanische stress en wat een pre-ulcus is en het voorkomen van ulcera door de juiste preventieve maatregelen. Uitgebreid wordt ingegaan op wanneer eelt een gevaar is voor het ontstaan van een ulcus en wanneer niet en, het geven van voorlichting en educatie. Tot slot is op veler verzoek een apart hoofdstuk besteed aan ulcera en het herkennen daarvan.

Het boek Voeten en Diabetes zou niet compleet zijn zonder de protocollen, het formulier om de Sims classificatie te bepalen en de vele sprekende foto’s.

Margreet van Putten is expert op het gebied van preventie van diabetische voetulcera en zet zich hier al jarenlang voor in. Met dit boek hoopt zij een nieuwe bijdrage te leveren aan de verdere professionalisering van de voetzorg.

Inhoudsopgave

1. Wat is suikerziekte – wat is diabetes mellitus?

In dit hoofdstuk komt aan bod wat suikerziekte of diabetes mellitus inhoudt. Voor een meer uitgebreide beschrijving wordt verwezen naar studieboeken op het gebied van interne geneeskunde en diabetes mellitus. Zonder deze korte introductie zou dit boek echter niet compleet zijn. Naast de uitleg wat diabetes mellitus precies is, wordt aandacht besteed aan de factoren die diabetes uitlokken en de gevolgen ervan. Zowel de vroege als de late complicaties worden kort besproken. Het onderscheid tussen de verschillende typen diabetespatiënten wordt nader verklaard.

2. De diabetische voet

In de Richtlijn Diabetische voet 2017 wordt de volgende definitie van een diabetische voet gegeven: ‘Een diabetische voet wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan voetafwijkingen die ontstaan ten gevolge van neuropathie, macro-angiopathie, ‘limited joint mobility’ en andere gevolgen van metabole stoornissen, die meestal in combinatie voorkomen bij patiënten met diabetes’. Een lange definitie, waarin de drie belangrijkste oorzaken van het ontstaan van een wond (ulcus) aan de voet genoemd worden: zenuwbeschadiging of (poly)neuropathie (pnp), macro-angiopathie of perifeer arterieel vaatlijden en ‘limited joint mobility’. Het grootste gevaar voor diabetespatiënten met een voetprobleem: een wond die niet dicht wil gaan. Hieraan wordt in volgende hoofdstukken uitgebreid aandacht besteed. In dit hoofdstuk wordt een overzicht gegeven van de pathofysiologie, waarbij alle factoren die als oorzaak genoemd worden in de definitie worden besproken.

3. De diabetische voet en diabetische neuropathie

Diabetische neuropathie speelt een cruciale rol in het ontstaan van diabetische ulcera. Hoe eerder het ontdekt wordt, hoe minder (voet)problemen zullen ontstaan. In dit hoofdstuk wordt diabetische neuropathie in het algemeen en in het bijzonder de rol van de symmetrische perifere diabetische (poly)neuropathie besproken. De essentie van het ‘niet-voelen’ – het verlies van het beschermende gevoel, ook wel oppervlakkig gevoel of protectieve sensibiliteit genoemd – komt uitgebreid aan bod, evenals de test(en) die van belang zijn voor het scoren van de Sims classificatie.

4. De Charcot-voet

Een ernstige, maar niet vaak voorkomende complicatie van diabetische neuropathie is de Charcot-voet. Een acute, meestal niet-pijnlijke, warme en rode voet is een alarmsignaal, waarbij altijd gedacht moet worden aan deze complicatie. Zowel de actieve (warme) als inactieve (koude) Charcot-voet geeft een verhoogd risico op een ulcus. Iedere voetprofessional moet weten wat te doen op verdenking van een acute Charcot-voet, maar ook in de inactieve fase moeten de juiste acties ondernomen worden. De Richtlijn Diabetische voet 2017 heeft zelfs een aparte paragraaf gewijd aan deze aandoening, hetgeen het belang van dit hoofdstuk onderstreept.

5. De diabetische voet en perifeer arterieel vaatlijden

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste oorzaak van ziekte ( = morbiditeit) en dood ( = mortaliteit) van mensen met diabetes. Met betrekking tot de diabetische voet is perifeer arterieel vaatlijden, afgekort als PAV, een belangrijke oorzaak van het ontstaan van voetulcera. In dit hoofdstuk wordt nader in gegaan op wat PAV is, waarbij de vaatproblemen worden onderverdeeld in macro- en microangiopathie ( = vaatlijden resp. van de grote slagaders en van de allerkleinste bloedvaatjes). Vervolgens worden de gevolgen van PAV voor de diabetische voet besproken en komen verschillende indelingen aan bod. Tot slot zal er kort aandacht gegeven worden aan de behandeling van PAV.

6. De diabetische voet en mechanische stress

In dit hoofdstuk worden de verschillende vormen van mechanische stress, druk en/of wrijving op een ondergrond, besproken. Er is aandacht voor bepaalde huidcondities, die maken dat zelfs bij een normale of lichte mechanische stress de huid toch kapot kan gaan. Naast de bespreking van verschillende vormen van mechanische stress wordt eerst de huid en de rol van het plantaire vetkussen besproken. De term ‘stress’ kan ook in een andere betekenis gebruikt worden, namelijk in die zin dat door de vormveranderingen van de voet, de stijfheid van de voet en enkel in combinatie met de gevoelsstoornissen de voet ‘bedreigd’ wordt en aan grote ‘stress’ blootstaat.

7. De Sims classificatie

In dit hoofdstuk wordt de (gemodificeerde) Sims classificatie toegelicht. De Sims classificatie is een risicoclassificatie. Dit houdt in dat er zo nauwkeurig mogelijk wordt bepaald welk risico iemand met DM op een voetulcus heeft. Op basis van de Sims classificatie volgt al of niet doorverwijzing naar de medisch pedicure, (diabetes)podotherapeut of naar de tweede lijn. Bij voorkeur wordt bij verwijzing verwezen naar een diabetes-voetenteam.

8. Preventie van diabetische voetproblemen door voorlichting

Door preventie is veel gezondheidswinst te boeken. Goede, juiste en vooral tijdige voorlichting is een belangrijk onderdeel van preventie. Echter, ook zaken als wet- en regelgeving en het vergoed krijgen van een voetonderzoek en/of voetbehandeling voor mensen met diabetes, spelen een belangrijke rol in de preventie van voetulcera. In het geval van de diabetische voet zal de keuze welke en hoeveel voorlichting men geeft afhankelijk zijn van de Sims klasse waarin de ontvanger zich bevindt. Tevens zijn vergoedingen vanuit zorgverzekeraars en de basisverzekering aan veranderingen onderhevig en kunnen jaarlijks worden bijgesteld. Voetprofessionals zullen hun patiënten/cliënten daarvan op de hoogte moeten houden.

9. Eelt en medisch noodzakelijke voetzorg

Mensen met diabetes en een verhoogd risico op een ulcus (Sims 2 en 3) komen in aanmerking voor basisverzekerde voetzorg. Eelt, dat verhoogde druk op de huid geeft, kan bij de beslissing of men in aanmerking komt voor een vergoeding voor voetzorg uit de basisverzekering een belangrijke rol spelen. Echter, het bepalen of en welk soort eelt verhoogde druk op de kwetsbare huid geeft, is minder eenvoudig dan menigeen denkt. Er is weinig tot geen wetenschappelijk onderzoek over de consequenties van eelt. Dit was reden voor de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten om een consensusstudie op te zetten over de interpretatie van verschillende vormen van eelt. In dit hoofdstuk wordt deze studie besproken. Vooral hoe te redeneren als er eelt aanwezig is op de voeten van een cliënt met diabetes, is van belang.

10. Diabetische ulcera

De meest gevreesde complicatie van de diabetische voet is het ontstaan van een ulcus of wond die niet geneest. Dit zal in ongeveer 4 % van alle gevallen leiden tot amputatie. Het is niet zo dat bij elk wondje direct gedacht moet worden aan amputatie en invaliditeit. Wel verdient elke wond(je) aan de voeten van diabetespatiënten aandacht en de juiste behandeling. In dit hoofdstuk komen de verschillende diabetische ulcera aan bod. Tevens wordt het verschil tussen een wond(je) en een ulcus uitgelegd en is er aandacht voor maatregelen om een recidief ulcus te voorkomen.

Meer informatie
Titel
Voeten en diabetes
Copyright
2018
Elektronisch ISBN
978-90-368-0279-6
Print ISBN
978-90-368-0278-9
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0279-6