Skip to main content
Top

2016 | Boek

Toolkit kwetsbare ouderen

Screeningsinstrument en evidence-based zorgplannen voor kwetsbare ouderen in de eerste lijn

Auteur: Nienke Bleijenberg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Ouderen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Met het toenemen van de leeftijd kunnen zij echter door gezondheidsproblemen te maken krijgen met beperkingen in hun dagelijks functioneren. Dit kan leiden tot een verminderde kwaliteit van leven, een toenemende zorgvraag en andere negatieve gezondheidsuitkomsten.
Het is belangrijk dit verhoogde risico op achteruitgang in het dagelijks functioneren tijdig te signaleren. Met name zorgverleners in de eerste lijn, zoals verpleegkundigen en huisartsen, spelen hierin een belangrijke rol. Hun taak is in een vroeg stadium deze ouderen te identificeren en vervolgens zorg op maat te leveren om achteruitgang te verminderen of tegen te gaan.
De Toolkit kwetsbare ouderen beschrijft een methode waarmee zorgverleners in de eerste lijn een omslag kunnen maken naar proactieve evidence-based ouderenzorg. De toolkit geeft handvatten voor het identificeren van mogelijk kwetsbare ouderen met behulp van dertien evidence-based zorgplannen.
De methode is onder ruim 3000 ouderen wetenschappelijk onderzocht. Ouderen die zorg volgens deze methode ontvingen lieten na één jaar minder achteruitgang zien dan ouderen die de bestaande zorg ontvingen. De werkwijze werd positief ontvangen door ouderen, huisartsen en praktijkverpleegkundigen.
De toolkit is bestemd voor studenten verpleegkunde, studenten die een aanvullende opleiding volgen voor in de eerste lijn of ouderenzorg, maar is zeker ook geschikt voor verpleegkundigen in de eerste lijn zoals praktijkverpleegkundigen en wijkverpleegkundigen.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1 Inleiding
Samenvatting
Het aantal ouderen en daarmee het aantal kwetsbare ouderen zal de komende decennia in Nederland sterk toenemen.1 Verwacht wordt dat het aantal kwetsbare ouderen zal toenemen van 700.000 in 2010 naar 1.000.000 in 2040.2 Kwetsbaarheid wordt vaak omschreven als een vermindering in functies op verschillende domeinen, zoals op fysiek, psychologisch, cognitief en sociaal domein.3,4 Tevens groeit de groep ouderen met meerdere chronische aandoeningen ofwel multimorbiditeit.
Nienke Bleijenberg
2 Gebruik van de toolkit
Nienke Bleijenberg
3 Screeningsinstrument ‘Behoefte als kompas, de oudere aan het roer’
Samenvatting
Deze geïntegreerde vragenlijst bestaat uit 41 vragen. Er wordt gevraagd naar uw algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid en ziekte, relaties, zelfredzaamheid, gebruik gezondheidszorg en welbevinden.
Nienke Bleijenberg
4 Scorehandleiding vragenlijst en koppeling met probleemgebieden
Nienke Bleijenberg
5 Evidence-based zorgplannen
Nienke Bleijenberg
Nawerk
Meer informatie
Titel
Toolkit kwetsbare ouderen
Auteur
Nienke Bleijenberg
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-368-1574-1
Print ISBN
978-90-368-1573-4
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1574-1