Skip to main content
Top

2000 | Boek

Leven met een manisch-depressieve stoornis

Auteur: Joke Kragten

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

Boekenserie : Leven met een dwangstoornis

insite
ZOEKEN

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Wat is er met me aan de hand?
Abstract
De manisch-depressieve stoornis is een boeiende stoornis voor de buitenstaander. De ene keer heb je te maken met een joviale buurman die je uitbundig complimentjes maakt over je leuke truitje. De volgende ochtend kan dezelfde man het nauwelijks opbrengen om ‘goeiemorgen’ tegen je te zeggen. En als je pech hebt, houdt hij je de keer daarop de halve nacht wakker omdat ‘componeren nu eenmaal ’s nachts het beste gaat’. Voor de buurman zelf is de stoornis meer dan alleen maar boeiend:
Joke Kragten
2. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Abstract
Maar hoe kom je nu aan die stoornis? Word je ermee geboren? Of komt het door een bacil of een virus?
Joke Kragten
3. Wat staat me te wachten?
Abstract
Zoals in hoofdstuk 1 is opgemerkt wordt de diagnose manisch-depressieve stoornis vaak pas na jaren gesteld. Dat betekent dat de meeste mensen meerdere episoden hebben gehad voordat het duidelijk is wat er precies aan de hand is. Helaas betekent dat ook dat er kostbare tijd verloren is gegaan, terwijl het juist bij de manisch-depressieve stoornis van groot belang is dat er vroegtijdig met de behandeling wordt begonnen.
Joke Kragten
4. Wat betekent een en ander voor mij en mijn omgeving?
Abstract
Het is niet makkelijk om een manisch-depressieve stoornis te hebben. Zelfs als je redelijk stabiel bent is het iets waar je toch eigenlijk de hele tijd in ieder geval een beetje rekening mee moet houden. Het zal dan ook bijna onmogelijk zijn om de stoornis voor je directe omgeving verborgen te houden. Nu hoeft dat natuurlijk ook niet, want wie kan je beter bijstaan in moeilijke tijden dan je ouders of je partner of je vrienden? Bovendien zullen zij waarschijnlijk al lang gemerkt hebben dat er iets aan de hand is. Met name de hypomane episoden zijn voor hen vaak eerder zichtbaar dan voor de persoon met mds zelf.
Joke Kragten
5. Welke behandelingen bestaan er?
Abstract
Hypomaan: druk, productief, veel zelfvertrouwen, minder slaap nodig dan normaal, vermeerderde seksuele belangstelling.
Joke Kragten
6. Hoe kan ik de draad weer oppakken?
Abstract
Manisch-depressief ben je voor je hele leven. Het is niet een ziekte die overgaat. Het is een ziekte waar je – als je het in lichte mate hebt – zonder al te veel beperkingen mee kunt leven. Dat zijn de mensen die zelden of nooit een beroep op hulpverleners hoeven te doen. Heb je het in wat ernstiger mate, dan zal je niet zonder onderhoudsmedicatie kunnen. En mensen die de ziekte in ernstige vorm hebben, zullen nog meer moeten doen – en vooral ook laten – om zo normaal mogelijk te kunnen functioneren.
Joke Kragten
7. Adressen en literatuur
Abstract
vmdb (Vereniging van Manisch Depressieven en Betrokkenen)
Joke Kragten
Nawerk
Meer informatie
Titel
Leven met een manisch-depressieve stoornis
Auteur
Joke Kragten
Copyright
2000
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-9549-1
Print ISBN
978-90-313-3432-2
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9549-1