Skip to main content
main-content
Top

22-01-2014 | Nieuws

Wandelen effectief bij lage rugpijn

 

Onderzoekers van de universiteit van Tel Aviv hebben een simpel wandelprogramma ontwikkeld dat net zo effectief lijkt in pijnvermindering als spierversterkende programma’s met speciale apparatuur. Het programma betreft twee tot drie keer per week wandelen gedurende twintig tot veertig minuten.

  
Onderzoek

Volgens onderzoeker Michal Katz-Leurer zorgt actief wandelen ervoor dat buik- en rugspieren worden aangesproken op een zelfde manier als tijdens spierversterkend oefeningen. Daarbij heb je voor wandelen geen speciale apparaten of extra begeleiding nodig.
Het onderzoek betrof 52 patiënten met lage rugpijn. De helft van de patiënten nam deel aan een spierversterkend programma onder begeleiding van een fysiotherapeut dat bestond uit twee tot drie wekelijkse sessies gedurende zes weken. De andere helft voerde een wandelprogramma uit. Het programma begon met twintig minuten en eindigde uiteindelijk met veertig minuten per sessie.

 

De onderzoekers vonden bij beide groepen verbetering. “Lopen is dus net zo goed als trainen”, aldus Katz-Leurer. Het onderzoek ‘An aerobic walking programme versus muscle strengthening programme for chronic low back pain: a randomized controlled trial’ is gepubliceerd in Clinical Rehabilitation.

Bron: gezondheidsnet.nl

 

 

Meer over lage rugpijn

Bekijk de web-tv-uitzending lage rugpijn. Deze uitzending is on-demand beschikbaar.

Over deze web-tv

Aanleiding voor deze live online nascholing is het verschijnen van het boek Evidence based handelen bij lage rugpijn van prof. dr. Bart Koes en prof. dr. Maurits van Tulder. Beide heren gaan in op de belangrijkste en meest recente ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek, behandeling en richtlijnen bij lage rugpijn in de fysiotherapeutische praktijk. De nieuwste inzichten op het gebied van specifieke subgroepen komen in deze web-tv-uitzending ook aan bod. Tot slot gaan de sprekers in op de allerlaatste ontwikkelingen op het gebied van de lage rugpijn die gepresenteerd zijn tijdens het wereldcongres in Dubai.

Deze web-tv is onderdeel van het BSL Fysiotherapeut Totaal-abonnement en is voor (proef)abonnees gratis te volgen. Nog geen abonnement op BSL Fysiotherapeut Totaal?

Het volgen van deze nascholing levert fysiotherapeuten 2 accreditatiepunten op voor de registers:

  • algemeen fysiotherapeut

  • manueel therapeut

  • psychosomatisch fysiotherapeut

  • sportfysiotherapeut

  

Sprekers

  • Prof. dr. Bart Koes, Hoofd onderzoek, Huisartsgeneeskunde, Erasmus MC Rotterdam
  • Prof. dr. Maurits van Tulder, Hoofd afdeling Gezondheidswetenschappen & EMGO+ Instituut, Faculteit der Aard en Levenswetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam

  
Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Fysiotherapie volgens de psychosomatiek, Manuele therapie of Sportfysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.