Skip to main content
main-content
Top

04-03-2014 | Nieuws

Laat bekkenspecialist alle bekkenpathologie behandelen

Bekkenpathologie zou moeten worden behandeld door een een speciaal opgeleide bekkenspecialist. Deze nieuwe specialist zou chirurgisch moeten worden opgeleid, met veel aandacht voor alle orgaanstelsels die aanwezig zijn in het bekken. Dit idee oppert dr. John Heesakkers, uroloog in het Radboudumc, in het nieuwste nummer van het Tijdschrift voor Urologie (TvU).

In het artikel stelt Heesakkers dat er verschillende zorgverleners actief zijn bij de behandeling van functionele bekkenpathologie. Momenteel worden de meeste behandelingen verricht in bekkenbodemcentra.

 

 

 

Profiel van de ideale bekkenspecialist

Het profiel van de ideale bekkenspecialist die alle functionele problemen actief behandelt, zou er als volgt uit kunnen zien:

 • behandelt elke functionele aandoening van bekkenorganen, zowel conservatief, instrumenteel alsook chirurgisch;
 • weet welk effect de behandeling van een aandoening kan hebben op een ander orgaan of orgaanstelsel;
 • kan de complicaties zelf eventueel met hulp van anderen behandelen;
 • is chirurgisch opgeleid.

Lees het gehele artikel ‘Profielschets van de ideale bekkenspecialist’ door J.F.P.A. Heesakkers in Tijdschrift voor Urologie februari 2014 – nr. 1.

 

Tip

Lees meer over het bekken en bekkenbodemklachten in:

 • Diagnostiek in de bekkenfysiotherapie, P. van Nierop
  In dit boek wordt een overzicht gegeven van de complete bekkenfysiotherapeutische diagnostiek zoals die in de Nederlandse situatie wordt gehanteerd, bedoeld voor studenten bekkenfysiotherapie. Samenwerkende disciplines kunnen via dit boek inzicht krijgen in de diagnostische mogelijkheden van de bekkenfysiotherapeut. Tevens kan dit boek dienen als naslagwerk voor de bekkenfysiotherapeut.
 • BekkenbodemFit, H. Hentzepeter-van Ravensberg
  Pijn in de onderrug en het bekken, evenals bekkenbodemklachten worden vaak met zwangere vrouwen geassocieerd. Maar ook mannen en kinderen kunnen hiermee te maken krijgen, denk aan urineverlies of obstipatie.
 • Bekkeninstabiliteit. Diagnostiek en behandeling (arts), J. Mens
  Dit boek biedt een vrijwel compleet overzicht van de actuele kennis op het gebied van bekkeninstabiliteit. Aan de orde komen de pathogenese, de epidemiologie, de symptomatologie, de diagnostiek en de therapie. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor fysiotherapeutische behandeling.
 • Bekkeninstabiliteit (patiënt), J. Mens
  Dit boek biedt een vrijwel compleet overzicht van de actuele kennis op het gebied van bekkeninstabiliteit: rug- en bekkenklachten die tijdens de zwangerschap of de bevalling kunnen ontstaan.

   

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen of Bekkenfysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.