Skip to main content
Top

14-11-2014 | Nieuws

KNMT maakt actieplan mondzorg ouderen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Poetsinstructies, handvatten voor verplegenden en verzorgenden en het delen van goede initiatieven. Dat zijn voorbeelden uit een actieplan dat de beroepsorganisatie van tandartsen KNMT heeft gemaakt om de mondzorg voor hulpbehoevende ouderen te verbeteren. Voor de uitvoering van het plan stelt de KNMT extra middelen beschikbaar.

De KNMT is bovendien in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de mondgezondheid van ouderen. "Juist voor mensen die ouder worden is een goede mondgezondheid van groot belang", licht voorzitter Rob Barnasconi toe. "Hoe ouder de patiënt, hoe meer kans op ziekte, medicijngebruik en beperkingen, hoe belangrijker de aandacht voor een gezonde mond."

 

Opleiding

Het verzorgen van de mond van hulpbehoevende ouderen is volgens Barnasconi niet eenvoudig. "Veel verplegenden en verzorgenden hebben daar moeite mee. En dat is begrijpelijk. Zij zijn hier immers niet primair voor opgeleid. Daarom hebben wij in samenwerking met de verpleeginstellingen, de specialisten ouderenzorg en de opleidingen handvatten ontwikkeld die hulp bieden voor de dagelijkse praktijk."

 

Andere onderdelen van het actieplan van de KNMT zijn het stimuleren van de samenwerking in de eerste lijn door middel van wijkbijeenkomsten, het ondersteunen van lokale projecten en een campagne die ouderen en hun verzorgers bewust moet maken van het belang van goede mondgezondheid.

 

Bron: Skipr

 
 

Meer lezen in BSL Tandarts Totaal >>

 

Zorgverlening aan hulpbehoevenden, hfst 20 uit Geriatrische tandheelkunde, Drs. J. A. H. G. Moerenburg, dr. C. Baat

 

Samenwerking in de mondzorg verschillende vormen, hfst 6 uit Samenwerken in de mondzorg, prof. dr. Rob M.H. Schaub, dr. Josef J.M. Bruers

 

De mondgezondheid vraagt aangepaste zorg, hfst 3 uit Samenwerken in de mondzorg, prof. dr. Rob M.H. Schaub, mevr. dr. Annemarie A. Schuller

 

Aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, hfst 20 uit Algemene ziekteleer voor tandartsen, R.A.C. Roos

 

Preventie, hfst 14 uit Geriatrische verpleegkunde, Dr. C. Loveren

 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.