Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2012

01-04-2012 | Voor De Praktijk

Klinische arbeidsgeneeskunde: Werkgerelateerde rhinitis

Auteurs: Dr. A. Tjon-A-Tsien, Dr. J. J. Maas, Drs. M. A. J. M. Loo, Karin Heimeriks

Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde | Uitgave 4/2012

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

SAMENVATTING

Infectieziektebestrijdingsarts Tjon-A-Tsien, tot slot: “Bedrijfsartsen zien slechts een deel van de ziek gemelde werknemers. Wij als GGD hebben zelden bedrijfsartsen aan de telefoon en zoeken zelf ook weinig contact. Toch ben ik van mening dat contact grote meerwaarde kan hebben bij ingewikkelde casuïstiek. In de bovenstaande situatie was een dergelijke samenwerking heel nuttig geweest, omdat de bedrijfsarts de risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E) van de organisatie kent en de argumentatie omtrent wering eventueel had kunnen bekrachtigen. Hopelijk trekken we hieruit lessen voor een volgende casus.’
Bedrijfsartsen hebben vaak weinig kennis van infectieziekten. Andersom hebben de meeste zorgprofessionals geen notie van de werkgerelateerde componenten van een infectieziekte. Aan de hand van een recente infectieziektecasus zetten deze twee verschillende disciplines hun handelwijzen en inzichten uiteen.
Voetnoten
1
1 LCHV = Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid. Het LCHV behoort tot het RIVM en richt zich op eenduidig en praktisch beleid op het gebied van de technische hygiënezorg. Dit doet ze onder andere ook voor kindercentra. De doelstelling is dan gericht op het voorkomen van gezondheidsrisico’s die de kinderen oplopen door de opvang. Het beleid richt zich dus specifiek op een veilige en gezonde opvang van kinderen. Het LCHV richt zich niet op de arbowettelijke verantwoordelijkheden van de werkgever (de opvang) jegens de werknemers (de leidsters) of derden (kinderen, hun ouders, bezoekers). Een eerder artikel over de wenselijkheid tot integratie van volksgezondheidkundige aspecten (kindzorg) en de arbozorg (werknemers, derden) binnen kindercentra verscheen inARBO.
 
2
2 Derden in het kader van de arbowetgeving zijn bij de kinderopvang bijvoorbeeld de (groot)ouders die de kinderen komen brengen en halen, bezoekers van het centrum, schoonmakers, stagiaires.
 
Metagegevens
Titel
Klinische arbeidsgeneeskunde: Werkgerelateerde rhinitis
Auteurs
Dr. A. Tjon-A-Tsien
Dr. J. J. Maas
Drs. M. A. J. M. Loo
Karin Heimeriks
Publicatiedatum
01-04-2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde / Uitgave 4/2012
Print ISSN: 0929-600X
Elektronisch ISSN: 1876-5858
DOI
https://doi.org/10.1007/s12498-012-0088-1

Andere artikelen Uitgave 4/2012

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2012 Naar de uitgave

Praktijkperikel

Melden beroepsziekte?