Skip to main content
Top

06-12-2013 | Nieuws

Afbrokkelende kiezen nieuwe kinderplaag

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

5 tot 10 procent van de kinderen heeft kaasmolaren. Hun kiezen zijn zacht en brokkelen af. Dat schrijft de Belgische krant De Standaard. Tien jaar geleden kwam het nog amper voor,

De meeste van de patiënten zijn nog maar 6 jaar oud, wanneer tandartsen de diagnose molar incisor hypomineralisation stellen. De kiezen van de kinderen zijn zacht en schilferen af, alsof ze van oude Hollandse kaas zijn. "Tien jaar geleden kwamen de kaasmolaren bij kinderen maar heel zelden voor", zegt Dominique Declerck, professor tandheelkunde aan de KU Leuven, tegen de Standaard. "Intussen heeft naar schatting 5 tot 10 procent van de kinderen er last van."

Bij de zachte tanden gaat het meestal om de vier eerste definitieve kiezen. ‘Met die tanden zouden de kinderen het eigenlijk heel hun leven moeten doen’, aldus Declerck. ‘Maar in erge gevallen brokkelen de kaasmolaren af en moeten we ze verwijderen.’ Volgens Declerck heeft het niets met veel of weinig poetsen te maken. "Het probleem ontstaat nog vóór de tanden doorbreken, namelijk bij de vorming van het tandglazuur."

Over hoe de fouten in het eigenlijk heel harde tandglazuur ontstaan, wordt momenteel druk onderzocht. Mogelijke verklaringen zijn de milieuvervuiling of stoffen in onze voeding. "Maar voor geen enkel denkspoor zijn tot dusver harde bewijzen", aldus Declerck.

Auteur(s): Margreeth Tepper

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.