Skip to main content
Top

19-08-2014 | Nieuws

Kinderfysiotherapeut Marloes Meurs: bewegen bij kinderen met autisme heeft waarschijnlijk positief effect

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Bij steeds meer kinderen kan de oorzaak worden vastgesteld van opvallend gedrag. Regelmatig is de oorzaak een autisme gerelateerd probleem. Autisme is een aangeboren stoornis die zich kenmerkt door een afwijkende sociaal-emotionele ontwikkeling en een gebrekkige ontwikkeling in taal en communicatieve vaardigheden. Het wordt ook wel een informatieverwerkingsstoornis genoemd.

 

De informatie, de waarneming, komt bij autisme niet als een geheel binnen, maar in losse delen. Ongeveer 1 procent van de kinderen heeft een autisme spectrum stoornis (ASS). Bij autisme gerelateerde problemen zijn een aantal, maar niet alle kenmerken van autisme aanwezig.

 

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen met autisme vaak een minder goede motoriek hebben en bovendien een minder actieve leefstijl.* Bij deze kinderen wordt ook een duidelijk verminderde conditie gezien.** Een verklaring is dat ze zich minder energiek voelen, zichzelf minder goed kunnen motiveren en minder doorzettingsvermogen hebben bij inspannende activiteiten.

 

Meurs: ‘Bewegen heeft bij kinderen met autisme waarschijnlijk een positief effect en zou in mijn ogen meer gestimuleerd moeten worden’

Bij volwassenen met verschillende psychische aandoeningen is al langer duidelijk dat bewegen een gunstige verandering kan geven in de stemming. Bij kinderen met autisme heeft het bewegen en de fysieke conditie eerder niet veel aandacht gekregen. Maar het wordt steeds duidelijker dat dit gebied mogelijk een goede ingang kan zijn bij deze kinderen tot een positievere stemming en een beter zelfbeeld.

 

Er zijn verschillende testen op het gebied van conditie voor kinderen. Deze testen vinden plaats op een loopband of fietsergometer. Voor kinderen zijn normwaarden bekend vanaf vier jaar. Kinderfysiotherapeuten kunnen de testen uitvoeren en als het nodig is ook een passend trainingsprogramma opstellen.

 

Ouders kunnen zelf goed bekijken of hun kinderen voldoende bewegen met behulp van de Nederlandse Norm Gezond Bewegen voor kinderen (4-17 jaar): dagelijks minimaal tenminste één uur matige lichamelijk activiteit, waarbij minimaal twee keer per week kracht-, lenigheid- en coördinatieoefeningen voor het verbeteren of handhaven van de lichamelijke fitheid. Voor kinderen met autisme is van belang dat de beweging is ingebouwd in een vast week programma. Voor alle kinderen geldt dat bewegingsactiviteiten moeten passen bij het kind. Mijn advies voor kinderen met autisme of een autisme gerelateerd probleem is: bewegen! Ook tijdens vakantie.

 

Marloes Meurs (41 jaar) is sinds 2001 eigenaar van de praktijk Kinderfysiotherapie Meurs. Deze praktijk heeft vijf vestigingen in de provincie Groningen. Marloes is moeder van twee dochters (6 en 11 jaar). Ze schreef ook over normaal lopen van kinderen, het terugbrengen van plezier in bewegen bij jongeren met overgewicht en je kind goed leren fietsen.

 

Zie ook www.autisme.nl.

 

* Emck, C., Bosscher, R.J., Doreleijers, Th. And Beek, P.J. (2009). Gross motor performance and perceived motorcompetence of children with mental disorders. Developmental Medicine & Child Neurology, 51, 501-17.

** Emck, C., Bosscher, R.J., Doreleijers, Th. And Beek, P.J. (2010). Gross motor performance and physical fitness in children with psychiatric disorders. Developmental Medicine & Child Neurology, 53, 150-6.

 

Bron: Tym.nl

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen of Kinderfysiotherapie.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.