Skip to main content
main-content
Top

Over dit boek

Als kraamverzorgende moet je tegenwoordig sterk in je schoenen staan. Dit komt enerzijds doordat de gezinssamenstellingen ingewikkelder worden. Anderzijds doordat er meer van je wordt verwacht dan alleen maar instructies geven en schoonmaken. Het is dus belangrijk dat je de juiste psychologische en sociale eigenschappen hebt. Hoe kun je die eigenschappen ontwikkelen? In kerncompetenties kraamverzorgenden in ontwikkeling komt dat uitgebreid aan de orde. In elk deel wordt er een thema behandeld. In het eerste deel houd je je bezig met de vraag wie ben ik als mens? Je kijkt naar je sterke en zwakke punten en de manier waarop je met emoties omgaat. Hoe kun je jezelf het beste ontwikkelen? In het tweede deel analyseer je jouw manier van samenwerken aan de hand van de vraag wie ben ik als professional?. Je leert hoe je kunt groeien in je werk. In het derde deel bekijk je hoe je het beste uit je werk en uit jezelf kunt halen. Hoe ga je om met stress? Sluit je werk nog steeds aan bij je interesses? In elk deel staan testen en opdrachten. Door deze te maken krijg je inzicht in je eigen functioneren. Je krijgt informatie en adviezen die je nodig hebt om ervoor te zorgen dat de baby en het kraamgezin een goede start maken.

Inhoudsopgave

Voorwerk

Inleiding

Samenvatting
Werken in de zorg is anno 2010 wat anders dan dertig jaar geleden. Dat geldt vooral voor de kraamzorg. Gezinnen zijn ondertussen complexer geworden en het gezinsleven drukker. Mensen trouwen, scheiden en hertrouwen. Mensen hebben biologische kinderen, maar ook stief- of pleegkinderen.
Pieternel Dijkstra, Desirée Groen-Deusings

1 Wie ben ik als mens?

Samenvatting
Elk mens is uniek. De een is netjes, terwijl de ander slordig is. En is de een spontaan, de ander is verlegen. Zo zijn er nog honderden manieren waarop mensen van elkaar kunnen verschillen. Jezelf leren kennen is belangrijk. Weet je wie je bent, dan weet je ook wat er bij je past en wat juist niet.
Pieternel Dijkstra, Desirée Groen-Deusings

2 Wie ben ik als professional?

Samenvatting
Wie je bent als professional staat natuurlijk niet los van wie je bent als mens. Hoofdstuk 2 van dit boek kun je dan ook niet los zien van hoofdstuk 1. Toch word je vaak gedwongen om je, in je werkende leven, (iets) anders te gedragen dan in je privéleven.
Pieternel Dijkstra, Desirée Groen-Deusings

3 Hoe sta ik in mijn werk?

Samenvatting
Maak de test ‘Hoe bevlogen ben jij?’ Heb je dat gedaan, tel dan de cijfers die je hebt omcirkeld bij elkaar op. Dit is je score. Lees daarna de testuitslag die daarbij hoort.
Pieternel Dijkstra, Desirée Groen-Deusings

Nawerk

Meer informatie