Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Nursing 9/2021

01-09-2021 | Eenzaamheid bij ouderen

‘Je bent de enige die ik spreek vandaag’

Wat we (niet) kunnen doen tegen eenzaamheid

Auteur: Bohn Stafleu van Loghum

Gepubliceerd in: Nursing | Uitgave 9/2021

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Onlangs verscheen de V&VN-richtlijn Eenzaamheid onder ouderen.1 Op basis daarvan geven deskundigen Marjolein Zilverentant2 en Tamara Bouwman3 tips bij herkenbare casussen uit de praktijk. ‘Voor eenzaamheid bestaat geen quick fix, je kunt het leed hooguit wat verzachten.’
Literatuur
1.
go back to reference De links naar de bronnen vind je in de online versie van dit artikel op Nursing.nl, zie QR-code bovenaan deze pagina. De links naar de bronnen vind je in de online versie van dit artikel op Nursing.nl, zie QR-code bovenaan deze pagina.
2.
3.
go back to reference Marjolein Zilverentant werkt 30 jaar als wijkverpleegkundige, en is oud-voorzitter van de vakgroep wijkverpleegkundigen van V&VN. Ze is nauw betrokken bij de richtlijn Eenzaamheid bij thuiswonende ouderen, die eind juli bij V&VN verscheen. Daarnaast is zij als lid van het ExpertNetwerk Verpleegkunde beschikbaar voor vragen. Zie www.nursing.nl/netwerk. Marjolein Zilverentant werkt 30 jaar als wijkverpleegkundige, en is oud-voorzitter van de vakgroep wijkverpleegkundigen van V&VN. Ze is nauw betrokken bij de richtlijn Eenzaamheid bij thuiswonende ouderen, die eind juli bij V&VN verscheen. Daarnaast is zij als lid van het ExpertNetwerk Verpleegkunde beschikbaar voor vragen. Zie www.​nursing.​nl/​netwerk.
4.
go back to reference Tamara Bouwman is als onderzoeker van de Vrije Universiteit Amsterdam betrokken geweest bij de richtlijn en gepromoveerd op onderzoek naar eenzaamheidsinterventies. Op dit moment is ze als onderzoeker verbonden aan Vilans. Tamara Bouwman is als onderzoeker van de Vrije Universiteit Amsterdam betrokken geweest bij de richtlijn en gepromoveerd op onderzoek naar eenzaamheidsinterventies. Op dit moment is ze als onderzoeker verbonden aan Vilans.
Metagegevens
Titel
‘Je bent de enige die ik spreek vandaag’
Wat we (niet) kunnen doen tegen eenzaamheid
Auteur
Bohn Stafleu van Loghum
Publicatiedatum
01-09-2021
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Nursing / Uitgave 9/2021
Print ISSN: 1381-5911
Elektronisch ISSN: 2468-1431
DOI
https://doi.org/10.1007/s41193-021-0125-5

Andere artikelen Uitgave 9/2021

Nursing 9/2021 Naar de uitgave

Redactioneel Alexia

Reflectieverslag

Zorgfoto van de maand

Verplegen in de hitte

Nursing challenge

Isosorbidedinitraat