Skip to main content
Top

01-05-2014 | Nieuws

Dawn Stacey in interview in Bijzijn XL:

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Een van de belangrijkste vaardigheden die verpleegkundigen moeten hebben, is een kritisch beoordelingsvermogen. Bovendien moeten ze  talent hebben om ingewikkelde kennis eenvoudig te vertalen. Dat zegt de Canadese professor Dawn Stacey in een interview met Bijzijn XL, dat nu ook in druk is verschenen. Stacey spreekt op 22 mei de Anna Reynvaan Lezing uit.

“Kritisch kijken naar onderzoek en je bewust zijn van de verschillende manieren om wetenschappelijke evidence met de patiënt te delen. Wees je daarbij bewust dat een patiënt niet zo op de hoogte is als jij”, aldus Stacey.  De Canadese hoogleraar staat te popelen om naar Nederland te komen en de Anna Reynvaan Lezing uit te spreken. Haar lezing staat in het teken van shared decision making, het proces waarin beslissingen over behandelingen gemaakt worden in samenspraak met de patiënt. Een uiterst belangrijk onderwerp voor verpleegkundigen, zegt ze.

“Immers, verpleegkundigen kunnen patiënten helpen te begrijpen wat de impact is van de verschillende mogelijkheden die er zijn voor behandeling. Zij kunnen doordat ze dicht bij de patiënt staan, helder maken wat nou echt belangrijk is voor die patiënt.” Dit moet dan wel in teamverband gebeuren, vindt Stacey. “Onderzoek toont aan dat je wat dat betreft een teamaanpak nodig hebt, al is het alleen maar om elkaar als verpleegkundigen te ondersteunen.”

Kennis vertalen

In dat verband is het ook belangrijk stil te staan bij de functie van verpleegkundigen om kennis en medische terminologie voor de patiënt te vertalen in begrijpelijke taal. Dawn Stacey: “Pas als de patiënt begrijpt wat het allemaal betekent kan hij immers een goede beslissing nemen.”

Het klinkt allemaal zo logisch, maar in de praktijk is het vaak nog lang niet zo optimaal als het lijkt, laat ze weten. “Het betrekken van de patiënt bij beslissingen gaat soms nog heel inadequaat. Je ziet vaak dat patiënten nog steeds onrealistische verwachtingen hebben van een behandeling. Gewoon doordat verpleegkundigen en andere werkers in de zorg nog te veel bepalen wat ze wel en niet aan de patiënt laten weten. Bewust of onbewust. Daarom wil ik ervoor pleiten om de patiënt zo goed mogelijk voor te lichten, om alle voors en tegens tegen elkaar af te wegen. Alleen zo kun je verwachtingen realistischer maken.”

Het gehele interview

kun je lezen in Bijzijn XL

Meer informatie

over de Anna Reynvaan Lezing is hier te vinden

Auteur(s): Adri van Beelen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail