Skip to main content
main-content
Top

13-10-2015 | Nieuws

Integrale zorg multimorbiditeit komt langzaam van grond

Mensen met meerdere chronische ziekten (multimorbiditeit) kunnen al in diverse Europese landen integrale zorg krijgen. Het aanbod is echter nog beperkt, zo stelt onderzoeksinstituut NIVEL vast. De integrale zorgprogramma’s zijn vooral gericht op mensen met een combinatie van twee specifieke ziekten, of integreren de zorg vanuit verschillende disciplines maar in beperkte mate, aldus NIVEL.


Het aantal mensen met meerdere chronische ziekten neemt in alle Europese landen toe, constateert het NIVEL. Naar schatting hebben 50 miljoen mensen multimorbiditeit. Zij hebben vaak zorg nodig van verschillende zorgverleners.

Volgens het NIVEL wordt de zorg op dit moment te gefragmenteerd aangeboden, omdat de zorg ziekte-specifiek of discipline-specifiek georganiseerd is. Het integreren van de zorg van verschillende zorgverleners zou effectiever en patiëntvriendelijker zijn. Mensen met multimorbiditeit zullen dan ook kwalitatief betere zorg krijgen, aldus het NIVEL.

Lokale en regionale innovaties

In Europese landen zijn verschillende innovaties ontwikkeld voor integrale zorg voor mensen met multimorbiditeit. Het project ‘Innovating care for people with multiple chronic conditions in Europe’ (ICARE4EU) houdt al deze innovaties bij, onder coördinatie van het NIVEL. Op basis van de inventarisatie werden 101 programma’s geselecteerd, waarvan de meeste lokaal of regionaal zijn georganiseerd.

Samenwerking tussen zorgverleners van verschillende disciplines is vaak het belangrijkste doel van integrale zorgprogramma’s. Andere belangrijke doelstellingen zijn om patiënten meer bij de zorg te betrekken en de coördinatie te verbeteren. Vooral huisartsen nemen vaak deel aan deze zorgprogramma’s.

“Vaak wordt gezegd dat huisartsen als centraal punt in het web van verschillende zorgverleners een belangrijke rol kunnen vervullen in die geïntegreerde zorg”, zegt NIVEL-onderzoeker Iris van der Heide. “Dit zien we ook terug in de integrale zorgprogramma’s van verschillende Europese landen.”

Het afstemmen van zorg op de behoeften van patiënten kan op verschillende punten beter: zo worden in slechts de helft van de programma’s patiënten, of vertegenwoordigers van patiënten betrokken bij de opzet van het programma.

Samenwerking

Binnen ICARE4EU project werkt het NIVEL samen met het Italian National Institute of Health and Science on Aging (INRCA), de Technische Universität Berlin (TUB), de University of Eastern Finland (UEF) en de University of Warwick uit het Verenigd Koninkrijk. Het project wordt gesubsidieerd door de Europese Commissie (Health Programme).

Bron: Skipr

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.


BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten