Skip to main content
Top

2005 | Boek

Inleiding in de bedrijfsgezondheidszorg

De aanpak van problemen met werk en gezondheid

Redacteuren: dr. J.H.A.M. Verbeek, dr. P.B.A. Smits

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

In het veld van werk en gezondheid is de laatste jaren veel is veranderd. Voor iedereen die zich vanuit een medische invalshoek oriënteert op dit werkveld, is er nu de derde druk van Inleiding in de bedrijfsgezondheidszorg. Geheel aangepast aan nieuwe wetgeving en aansluitend bij recente discussies en opvattingen, worden de belangrijkste vragen behandeld die in de praktijk voorkomen. Uniek is dit boek door de medische invalshoek en de praktijkgerichtheid. Een standaardwerk dat de bedrijfsarts in zijn praktijk van alledag als uitgangspunt heeft.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. De relatie tussen werk en gezondheid
Abstract
De relatie tussen werk en gezondheid is complex. Werk heeft voor de meeste mensen een positieve functie die het welzijn vergroot. Belastende factoren in het werk kunnen echter ook tot beroepsziekten leiden. Anderzijds kunnen gezondheidsproblemen de mogelijkheden om te werken ernstig beperken. Voor beide relaties worden in dit hoofdstuk modellen en verklaringen gegeven. De relatie tussen werk en gezondheid is het aandachtsgebied van de bedrijfsarts.
J.H.A.M. Verbeek
2. Ziek door het werk? Werknemers met beroepsziekten
Abstract
Beroepsziekten worden vaak niet herkend. Dat is jammer, want ze vormen een belangrijke aanleiding voor preventieve maatregelen in de werksituatie. De diagnose beroepsziekte is zinvol voor therapie, begeleiding en financiële compensatie. In dit hoofdstuk worden de belangrijkste categorieën beroepsziekten behandeld.
J.H.A.M. Verbeek, G. van der Laan
3. Kan deze patiënt werken? Begeleiding van zieke werknemers
Abstract
Zieke werknemers worden in principe begeleid door de bedrijfsarts. De bedrijfsarts beoordeelt de arbeidsgeschiktheid, signaleert problemen, intervenieert om werkhervatting weer mogelijk te maken, adviseert en stelt een begeleidingsplan op. In dit hoofdstuk wordt een algemene aanpak voor begeleiding voorgesteld. De aanpak wordt uitgewerkt voor werknemers met rugklachten, overspannenheid, hartinfarct en kanker en is gebaseerd op de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Arbeidsen Bedrijfsgeneeskunde.
J.H.A.M. Verbeek
4. Is dit werk ongezond? Gezondheidsrisico's in het werk
Abstract
De belangrijkste gezondheidsrisico's die op een werkplek voorkomen, worden in dit hoofdstuk besproken. Het herkennen en beoordelen van gezondheidsrisico's door werkplekonderzoek en risico-inventarisatie komt eerst aan bod, met aandacht voor bijzondere risicogroepen. Vervolgens worden de gezondheidsrisico's beschreven, met de mogelijke effecten op de gezondheid, de methoden om ze op een werkplek te beoordelen en tenslotte de preventieve interventies. Achtereenvolgens komen de volgende risico's aan bod: fysieke, psychologische, fysische, chemische, biologische en ploegendienst.
M.H.W. Frings-Dresen, A.J. van der Beek, M.M. Verberk, J.B.A. Kipp, P.B.A. Smits
5. Hoe blijven werknemers gezond aan het werk? Arbo- en verzuimbeleid in het bedrijf
Abstract
Beroepsziekten en gezondheidsrisico's moeten worden aangepakt in bedrijven. Werkgevers en werknemers zijn daarom verplicht samen vorm te geven aan een preventief beleid in het bedrijf. Ze worden daarbij geadviseerd door bedrijfsartsen en andere arbospecialisten, vaak werkend in een arbodienst. De voorwaarden voor een gezond beleid in een bedrijf liggen vast in de Arbowet en worden gecontroleerd door de Arbeidsinspectie.
F.J.H. van Dijk, J.H. Kwantes
6. Is deze sollicitant geschikt voor dit werk? Keuringen
Abstract
Keuringen hebben belangrijke individuele en maatschappelijke consequenties. Door de invoering van de Wet op de medische keuringen in 1998 is het verrichten van aanstellingskeuringen door artsen sterk beperkt. Alleen bij functie-eisen die een bijzonder beroep doen op iemands medische geschiktheid zijn aanstellingskeuringen nog toegestaan. In dit hoofdstuk wordt hiervoor een algemene methodiek gegeven. Om verschillen en overeenkomsten te verduidelijken, worden naast aanstellingskeuringen ook andere keuringen behandeld. Voor het verrichten of juist niet verrichten van keuringen wordt een aantal overwegingen gegeven.
C.T.J. Hulshof, J.H.A.M. Verbeek
7. Blijft deze werknemer of groep van werknemers gezond? Periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek
Abstract
Periodiek onderzoek naar de gezondheid van werknemers is een belangrijke activiteit van de bedrijfsarts. Door de historische ontwikkeling zijn er diverse vormen van periodiek onderzoek ontstaan. Er wordt gericht onderzoek gedaan naar de effecten van gezondheidsrisico's in het werk. Met vragenlijsten wordt periodiek onderzoek gedaan ook met als doel problemen op het gebied van werk en gezondheid te signaleren. Daarnaast wordt periodiek onderzoek gedaan, gericht op verbeteren van lifestylefactoren, bijvoorbeeld ter preventie van hart-en vaatziekten Als derde vorm wordt bij risicoberoepen, zoals brandweerlieden, periodiek de arbeidsgeschiktheid beoordeeld.
C.T.J. Hulshof, J.H.A.M. Verbeek
Nawerk
Meer informatie
Titel
Inleiding in de bedrijfsgezondheidszorg
Redacteuren
dr. J.H.A.M. Verbeek
dr. P.B.A. Smits
Copyright
2005
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-6391-9
Print ISBN
978-90-313-4580-9
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6391-9