Skip to main content
main-content
Top

19-03-2013 | Nieuws

Inhoud TP 3 2013

Hieronder treft u de inhoud aan van TandartsPraktijk (TP) nummer 3.

It clicks! So what?
Kaakgewrichtsknappen wordt veroorzaakt door een verandering van de positie en/of vorm van de onderscheiden gewrichtsweefsels condylus, discus en tuberculum. De meest voorkomende zijn een verplaatste discus en een hypermobiel kaakkopje. Het is een fenomeen dat bij ongeveer de helft van onze patiënten kan voorkomen, maar de kennis hiervan onder tandartsen blijkt niet algemeen.

 

De (nabije?) toekomst
De NVVRT haalde op 18 januari jl. professor Daniel Edelhoff uit München naar Amsterdam om voor de Nederlandse tandartsen zijn visie te geven op de restauratieve tandheelkunde na 2013. Edelhoff bleek een gedreven spreker met een zeer brede achtergrond die zijn voordrachten van die dag punctueel had voorbereid. Het werd een dag vol feiten, concepten en toelichtingen op nieuwe materialen. Een verslag.

 

Paro-endoprobleem in de 35
Een door haar tandarts doorgestuurde patiënte meldt zich met klachten over element 35. De grootste problemen springen bij eerste beschouwing van de overlegde foto’s meteen in het oog: diepe distale caviteit uitgebreid tot de pulpakamer, avitale pulpa met apicale pathologie. We analyseren deze casus nauwgezet en beschrijven de behandeling stap voor stap, want hiervan valt veel te leren.

 

Chloorhexidine en verkleuring
Verkleuring van gebitselementen en mucosa bij gebruik van chloorhexidine is een ongewenste bijwerking. Om die verkleuring tegen te gaan is er aan chloorhexidine een antiverkleuringssysteem (ADS) toegevoegd. Uit een recent onderzoek blijkt dat de antiplaque- en de antigingivitiswerking door die toevoeging significant is gereduceerd: het werkt klinisch niet beter dan de placebo (water).

 

Parodontale postoperatieve zorg
Veel in de parodontologie is protocollair vastgelegd en wetenschappelijk onderbouwd. Maar het ontbreekt aan consensus over de postoperatieve zorg na parodontale chirurgie. Deze fase is cruciaal en mogelijk allesbepalend voor het eindresultaat en het succes van de behandeling. Aan de hand van literatuur proberen we te achterhalen wat de onder behandelaars geldende opvattingen daarover zijn.

 

Hoge verwachtingen
De verwachtingen van de patiënt zijn vaak hooggespannen. Een potentiële bron voor teleurstelling, klachten en claims. Daarom is het belangrijk dat de tandarts vanaf het eerste bezoek van een patiënt duidelijk uitlegt wat er mogelijk is en zo de verwachtingen van patiënt meer aan de realiteit aanpast. Een casus.

 

3D-techniek is essentieel
Wie op verantwoorde wijze een bovenkaakimplantaat wil plaatsen, heeft driedimensionale techniek nodig om tot de juiste positie van het implantaat te kunnen komen. Zelf de boormal produceren met behulp van een 3D-printer ligt logisch in het verlengde hiervan. En die komt eraan.

 

Een briljante hulp
Een jaar of 25 geleden werd een interessant apparaat geïntroduceerd: de T-Scan. De patiënt moest op een folie bijten en vervolgens zag je op een computerscherm de weergave van de bijtposities en de uitgeoefende druk van alle gebitselementen. Nu is er de nieuwe versie. Wow!

 

En verder:
De zwarte dood in de tand; Heynicks Hoek
De gevolgen van een slechte nierfunctie Feedback Post
Een grote radiolucentie in de onderkaak
Productnieuws
Agenda

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.