Skip to main content
main-content
Top

19-09-2013 | Nieuws

Informeren en adviseren volstaat bij acute lage rugpijn

De behandeling van acute lage rugpijn is vaak onnodig. Dat zegt fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Philip van der Wees van het Nijmeegse IQ Healthcare. Als er geen aanwijsbare oorzaak is, volstaat het geven van informatie en advies.

Van der Wees zegt dat de nationale en internationale richtlijnen op dit vlak dezelfde aanbevelingen geven. Volgens de bewegingswetenschapper hebben de afgelopen vijf jaar belangrijke verschuivingen plaatsgevonden bij de behandeling van lage rugpijn. Zo wordt de grote groep patiënten met aspecifieke lage rugpijn ingedeeld in subgroepen. Daarnaast is de indeling in acute en chronische lage rugpijn minder scherp geworden. Volgens Van der Wees is er sprake van een glijdende schaal. De behandeling is sterk gericht op het weer activeren van de patiënt. Steeds vaker wordt er bovendien multidisciplinair gewerkt. “Allerichtlijnen adviseren om bij rugpijn de rode vlaggen uit te sluiten, zoals hernia's en tumoren. Als je vervolgens geen risicofactoren ziet voor chronische klachten, dan is het geven van advies en informatie meestal voldoende. Eventueel aangevuld met pijnstilling,” aldus Van der Wees.

Volgens de bewegingswetenschapper is het bij patiënten met aspecifieke lage rugpijn van belang om te laten zien dat gewoon blijven bewegen geen kwaad kan. “Dit is in de fysiotherapierichtlijnen helder uitgewerkt.

 

Chronische pijn

De richtlijnen verschillen internationaal wel als het gaat om de behandeling van chronische lage rugpijn. Van der Wees: “Daar is duidelijk wel behandeling nodig, bijvoorbeeld oefentherapie of manuele therapie. Dat geef je het liefst in een team met de huisarts, bedrijfsarts en eventueel een psycholoog.

Volgens Van der Wees is de omgang met psychosociale factoren internationaal nog niet goed uitgewerkt. “Men zegt wel dat het belangrijk is, maar licht in de richtlijnen niet toe hoe we de behandeling op psychosociale aspecten moeten inrichten.” Het gaat om de omgang met bijvoorbeeld patiënten die angst hebben om te bewegen.

Ook de Nederlandse multidisciplinaire richtlijn is op dit vlak nog niet specifiek, meent Van der Wees. “Het blijft vrij algemeen. Dat hoeft geen probleem te zijn, want de richtlijnen van de betrokken beroepsgroepen gaan wel dieper op de inhoud in.”


Van der Wees sprak onlangs op een congres over de belangrijkste aanbevelingen voor de behandeling van lage rugpijn uit nationale en internationale richtlijnen.

(Door Daan Marselis)

Meer weten over de behandeling van chronische pijnklachten? Volg de elearning Graded Activity of lees het gelijknamige boek.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.