Skip to main content
Top

2010 | Boek

Ik heb pijn op de borst

Casuïstiek voor doktersassistenten

Auteurs: S. van der Krogt, A. Starink

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Als doktersassistent ben je een ware duizendpoot. Je voert uiteenlopende taken uit. Het beroep brengt bovendien veel verantwoordelijkheid met zich mee: zowel de patiënt als de huisarts rekent op je. Een kleine vergissing kan grote gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat je over de juiste competenties en kennis beschikt en deze geïntegreerd toe kunt passen.In de serie werkboeken ‘Casuïstiek voor de doktersassistent’ staat steeds een andere groep patiënten centraal. Telkens gaat het om mensen met klachten die op het eerste gezicht op elkaar lijken maar die verschillende oorzaken hebben. Zo hebben de patiënten in dit werkboek allemaal last van pijn op de borst.De serie helpt je om je goed voor te bereiden op de beroepspraktijk, met casuïstiek kun je op een prettige en veilige manier oefenen met verschillende zorgvragen. Via praktische opdrachten kom je in aanraking met de verschillende kerntaken van de doktersassistent. Sommige opdrachten maak je alleen, andere voer je uit in een klein groepje of met al je studiegenoten samen.In dit werkboek: • Om de klachten van patiënten beter te begrijpen bestudeer je de bouw en werking van de borstkas en de organen die zich daarbinnen bevinden: longen, hart en slokdarm. • Je verdiept je in een aantal veel voorkomende aandoeningen die pijn op de borst kunnen veroorzaken. Je kijkt naar alarmfactoren en voert intakegesprekken met patiënten.• Je oefent het opmeten van de bloeddruk, het uitvoeren van een vingerprik en het afnemen van bloed door middel van een venapunctie. Ook leer je hoe een hartfilmpje gemaakt wordt.• Je maakt kennis met een aantal geneesmiddelen die gebruikt worden bij de behandeling van problemen met hart en bloedvaten. Hoe werken deze medicijnen en wat moet je patiënten vertellen over de manier waarop ze deze wel en niet moeten gebruiken?• Je oefent met het geven van voorlichting. Daarbij sta je stil bij de vraag wat een klantgerichte benadering eigenlijk inhoudt.• Ook de verwerking van patiëntgegevens in het Huisartsen Informatie Systeem komt aan bod.• Doktersassistenten kunnen in aanraking komen met allerlei beroepsrisico’s. Welke zijn dat en hoe ga je daarmee om?• Aandoeningen aan hart en bloedvaten zijn vaak een gevolg van een ongezonde leefstijl. Je ontdekt dat ook in ons land overgewicht een snel groeiend probleem is. De opleiding is een belangrijke start, maar een goede doktersassistent blijft zich ook daarna verder ontwikkelen. Daarom eindigt dit werkboek met een opdracht om zicht te krijgen op je sterke en zwakke kanten en op je ambitie om verder te groeien in dit beroep.

Inhoudsopgave

Voorwerk
Inleiding
Samenvatting
In de borstkas bevinden zich een aantal belangrijke organen. Pijn op de borst kan wijzen op problemen met één van deze organen, maar ook op beschadiging van een of meer ribben.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 1 Medische achtergrondkennis
Samenvatting
In de borstkas zitten de longen en het hart. Daar tussendoor lopen de luchtpijp en de slokdarm. Problemen met deze organen leiden vaak tot pijn op de borst. Net zoals aandoeningen aan of beschadiging van de ribben.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 2 De intake
Samenvatting
Pijn op de borst kan een onschuldig bijverschijnsel zijn van griep, een zware verkoudheid of een val. Maar het kan ook een aanwijzing zijn dat er iets mis is met een van de vitale organen.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 3 Geneesmiddelen
Samenvatting
Omdat pijn op de borst meerdere oorzaken kan hebben zijn er ook allerlei geneesmiddelen om de achterliggende aandoeningen te behandelen. In dit deel kijk je vooral naar geneesmiddelen die ingezet worden bij de bestrijding van problemen met het hart en de bloedvaten.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 4 Medisch handelen
Samenvatting
Op de huisartsenpraktijk worden bepaalde vormen van medisch onderzoek uitgevoerd en kleinere medische ingrepen verricht. Als doktersassistent zul je de arts hierbij regelmatig assisteren. Maar sommige medische handelingen voer je zelfstandig uit.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 5 Voorlichting en advies
Samenvatting
Patiënten verwachten goed advies van de doktersassistent. Voor het geven van advies en voorlichting heb je meer nodig dan vakkennis alleen. Je moet ook weten hoe je de boodschap zó kunt brengen dat de patiënt hem begrijpt, er open voor staat en ook echt iets met de gegeven informatie kan.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 6 Administratieve taken
Samenvatting
Een doktersassistent is niet alleen maar bezig met patiënten, er moeten elke dag ook de nodige administratieve taken gedaan worden. Patiëntendossiers bijwerken, bestellingen plaatsen, brieven en mails sturen naar leveranciers of collega’s, enzovoort.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 7 De maatschappij en jij
Samenvatting
Als doktersassistent sta je midden in de samenleving. Het is belangrijk dat je weet hoe de gezondheidszorg in Nederland geregeld is.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 8 Persoonlijke groei
Samenvatting
Mensen leren hun hele leven, vanaf de dag dat ze geboren worden tot het moment waarop ze hun laatste adem uitblazen. Van alles wat je meemaakt steek je wel iets op.
S. van der Krogt, A. Starink
Meer informatie
Titel
Ik heb pijn op de borst
Auteurs
S. van der Krogt
A. Starink
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-7915-6
Print ISBN
978-90-313-7914-9
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7915-6