Skip to main content
Top

2010 | Boek

Ik ben zo duizelig

Casuïstiek voor doktersassistenten

Auteurs: S. van der Krogt, A. Starink

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Inhoudsopgave

Voorwerk
Inleiding
Samenvatting
Rechtop lopen heeft grote voordelen maar ook één nadeel: je bent minder stabiel dan een dier dat op vier poten staat. Gelukkig is je lichaam uitgerust met een slim systeem om het evenwicht te bewaren. Maar soms laat dat je in de steek.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 1 Medische achtergrondkennis
Samenvatting
Iedereen is wel eens duizelig. Bijvoorbeeld als je te snel opstaat of te weinig gegeten hebt. En soms ook zonder duidelijke reden. Je even licht in het hoofd voelen is niets om je zorgen over te maken. Maar als de wereld om je heen blijft draaien terwijl je toch echt niet te veel gedronken hebt, dan is een bezoek aan de huisarts verstandig.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 2 De intake
Samenvatting
Duizeligheid kan onschuldig zijn maar ook een teken dat er iets mis is met vitale organen. De doktersassistent moet er tijdens het intakegesprek achter komen of zelfzorg (voorlopig) volstaat of dat het verstandig is om een afspraak met de huisarts te maken. En zo ja, of daarbij haast geboden is.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 3 Geneesmiddelen
Samenvatting
Duizeligheid is vaak niet met geneesmiddelen te bestrijden, de klachten moeten vanzelf verdwijnen. Maar tegen sommige aandoeningen en hinderlijke bijverschijnselen kunnen wel medicijnen ingezet worden. Als doktersassistent hoef je niet precies te weten welke stoffen er in die geneesmiddelen zitten. Maar wel om wat voor type medicijnen het gaat, hoe ze werken en wat eventuele bijwerkingen zijn. Alleen dan kun je de patiënt goed advies geven.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 4 Medisch handelen
Samenvatting
Op de huisartsenpraktijk worden bepaalde vormen van medisch onderzoek uitgevoerd en kleinere medische ingrepen verricht. Als doktersassistent zul je de arts hierbij regelmatig assisteren. Maar sommige medische handelingen voer je zelfstandig uit.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 5 Voorlichting en advies
Samenvatting
Patiënten verwachten goed advies van de doktersassistent. Voor het geven van advies en voorlichting heb je meer nodig dan vakkennis alleen. Je moet ook weten hoe je de boodschap zó kunt brengen dat de klant hem begrijpt, er open voor staat en ook echt iets met de gegeven informatie kan.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 6 Administratieve taken
Samenvatting
Een doktersassistent is niet alleen maar bezig met patiënten, er moeten elke dag ook de nodige administratieve taken gedaan worden. Patiëntendossiers bijwerken, bestellingen plaatsen, brieven en mails sturen naar leveranciers of collega’s, enzovoort.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 7 De maatschappij en jij
Samenvatting
Als doktersassistent sta je midden in de samenleving. Het is belangrijk dat je weet hoe de gezondheidszorg in Nederland geregeld is. Maar ook hoe er in de samenleving gedacht en gesproken wordt over gezondheid. Een goede doktersassistent heeft geen ‘medische oogkleppen’ op maar heeft oog en begrip voor andere meningen.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 8 Persoonlijke groei
Samenvatting
Mensen leren hun hele leven, vanaf de dag dat ze geboren worden tot het moment waarop ze hun laatste adem uitblazen. Van alles wat je meemaakt steek je wel iets op.
S. van der Krogt, A. Starink
Meer informatie
Titel
Ik ben zo duizelig
Auteurs
S. van der Krogt
A. Starink
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-7909-5
Print ISBN
978-90-313-7907-1
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7909-5