Skip to main content
Top

23-09-2014 | Nieuws

Het behandelen van lage rugpijn

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Editie NL besteedde op 19 september jl. aandacht aan de methode van het Spine & Joint Centre voor het behandelen van lage rugpijn. Deze Rotterdamse kliniek behaalt hiermee goede successen. Kunnen ze toveren? Een reactie van fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Henri Kiers.

Ieder jaar gaan bijna 700.000 mensen met nek- en rugklachten naar de huisarts, blijkt uit cijfers van het Nationaal Kompas. Dat kost 1,3 miljard euro per jaar. Volgens het Spine & Joint Centre krijgt een groot gedeelte van die groep van een specialist te horen dat ze maar moeten wennen aan de pijn. Of ‘dat het tussen de oren zit’. “Voor die groep die uitbehandeld is en geen genoegen neemt met dat eindstation, hebben wij een therapie ontwikkeld”, vertelt Jan-Paul van Wingerden, gepromoveerd aan het Erasmus MC en directeur van het Spine & Joint Centre.

 

In de behandeling staan twee spieren centraal: de schuine buikspier en de diepe rugspier. “Mensen met rugklachten gebruiken die twee spiergroepen te weinig terwijl ze zo belangrijk zijn voor de stabiliteit van de wervelkolom. Daardoor raakt de wervelkolom in de war. Ze gaan compenseren met andere spieren. Gevolg: spieren verzuren en er ontstaan irritaties. Dat veroorzaakt pijn.”

 

 

Dat gedrag kan volgens het Rotterdamse centrum worden doorbroken. Hoe? Cruciaal is rust. “Het is ontluisterend om te zien hoe slecht mensen kunnen ontspannen. Onze therapie richt zich erop om te leren hoe je spieren kunt ontspannen. We hebben oefeningen ontwikkeld om de diepe rugspier en de schuine buikspier weer te activeren.”

 

Zo moeten patiënten om de twee uur tien minuten rust nemen. Dat hoeft niet per se door plat op de rug te gaan liggen. Jan-Paul van Wingerden: “Ga juist niet plat op de bank liggen. Daar is onze rug niet voor gemaakt. Maar pak bijvoorbeeld een kussen en ga op de grond liggen en gooi je benen op de bank. Regelmatig uitrusten zorgt ervoor dat het lichaam opgelucht is. De druk gaat ervan af. ”

 

Volgens Van Wingerden is het essentieel dat we onze rug met respect moeten behandelen. “We zien ons lijf als een gebruiksvoorwerp dat we maar kunnen gebruiken en mishandelen; maar daar is je lichaam niet voor gemaakt. We moeten aandacht hebben voor je lichaam. Grijp niet naar pijnstillers maar kijk of je bijvoorbeeld je schouders wel genoeg laat hangen.” Per jaar behandelt het centrum 800 patiënten die niet meer geholpen kunnen worden door huisartsen en fysiotherapeuten. “Zestig procent hersteld. Wetenschappelijk gezien.” Tachtig procent merkt daadwerkelijk verschil.

 

Kunnen ze toveren in Rotterdam? “Het Spine & Joint Centre is een hooggespecialiseerd centrum. Zijn heel goed bezig”, stelt Henri Kiers van het Instituut Bewegingstudies Hogeschool Utrecht. “Het is wel zo dat ze een specifieke groep patiënten kunnen helpen. Ze selecteren aan de poort, want niet bij iedereen werkt het. Lage rugpijn is namelijk geen aandoening. Het is niet een ziekte, het is een complexiteit van factoren. De kwaal verschilt van persoon tot persoon. Deze methode is vooral gericht voor mensen die rond het bekken last hebben en veel behoefte hebben aan stabilisatie.”

 

Bron: EditieNL

Tip

Lees meer over de metheode van het Spine & Joint Centre in het boek Rugpijn en andere onbegrepen klachten van Jan-Paul van Wingerden.

 

Het boek bepleit de betrokkenheid van het lijf bij chronische rugklachten. Het laat zien hoe we tegenwoordig de rol van het lichaam bij chronische klachten onderschatten. In een helder model wordt stap voor stap uitgelegd hoe de rug werkt, wat er fout kan gaan en hoe dit bijdraagt aan voortduren van klachten. In een helder model wordt stap voor stap uitgelegd hoe de rug werkt, wat er fout kan gaan en hoe dit bijdraagt aan voort duren van klachten. Met de rug als uitgangspunt wordt druk als basisprincipe in het menselijk lichaam geïntroduceerd. Vanuit deze modellen ontstaan verbanden met andere, vaak onbegrepen klachten als onder meer scoliose, hyperventilatie, fibromyalgie. Daarmee gaat dit boek niet alleen over de rug, maar geeft het een nieuwe visie op de werking van ons lichaam. Ten slotte wordt een voorstel gedaan hoe lichaam en geest integraal benaderd zouden kunnen worden.

 

Op zaterdag 13 september stond er in de Volkskrant een interview met Jan-Paul van Wingerden Over de rug hoor je veel krompraat.

 

Lees ook het eerder verschenen interview met Jan-Paul van Wingerden op FysioActueel Fysiotherapeut kan veel betere resultaten behalen.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen of Manuele therapie.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.