Skip to main content
Top

2011 | Boek

Helpen bij huishoudelijke zorg

Auteurs: Nicolien van Halem, Tera Stuut, Henny Verbeek

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

In dit boek staat de woon- of verblijfsomgeving of opvangsituatie centraal: hoe voert een helpende de huishoudelijke taken uit om de cliënt optimaal te helpen en te ondersteunen. De dagelijkse woon- of verblijfsomgeving is voor alle cliënten erg belangrijk. Zij moeten zich er thuis voelen, het moet schoon en netjes zijn en bovenal een gezellige sfeer uitstralen. De meeste instellingen hebben richtlijnen voor schoonmaakwerkzaamheden, textiel- en wasverzorging en de maaltijdverzorging. In dit boek worden richtlijnen ter illustratie gebruikt die van een instelling afkomstig zijn. De helpende zal in de praktijk altijd de richtlijnen van de eigen instelling of organisatie gebruiken.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Werkplanning
Zusammenfassung
Je komt wekelijks bij mevrouw Jansen om de zware huishoudelijke taken uit te voeren. Vandaag heeft mevrouw hoofdpijn en ligt op bed met de gordijnen dicht. Je bespreekt met haar wat je zult gaan doen. Normaal gesproken stofzuig je de bovenverdieping en haal je het bed af. Hoe los je dit vandaag op?
Nicolien van Halem, Tera Stuut, Henny Verbeek
2. De woonomgeving
Zusammenfassung
De woonomgeving is de plaats waar een cliënt woont. Ouderen wonen zelfstandig of in een beschermde omgeving zoals een zorgcentrum; volwassenen met kinderen wonen meestal in een (flat)woning met meerdere slaapkamers. Gehandicapten wonen meestal (begeleid) zelfstandig thuis en sommige kinderen verblijven overdag in een dagverblijf.
Nicolien van Halem, Tera Stuut, Henny Verbeek
3. Zorg voor de maaltijd
Zusammenfassung
Je bent helpende in de thuiszorg. Je hebt je werk af en staat op het punt om weg te gaan en je cliënt vraagt of je nog even een halfje bruin en een pak melk wilt kopen bij de supermarkt. Je weet dat mevrouw niets meer in huis heeft en dat er vandaag niemand meer over de vloer komt. Wat doe je?
Nicolien van Halem, Tera Stuut, Henny Verbeek
4. Zorg voor textiel
Zusammenfassung
Je werkt in een kinderdagverblijf en je merkt dat Stephan al een week lang moeilijk loopt. Volgens jou zijn de schoentjes te klein. Wat kun je hieraan doen?
Nicolien van Halem, Tera Stuut, Henny Verbeek
5. Voorschriften in de zorg
Zusammenfassung
Af en toe verschijnen er berichten in het nieuws dat cliënten door personeel of andere cliënten met een ziekte besmet zijn geraakt. Ook hoor je wel dat cliënten uitglijden in een pas gedweilde gang. Of van zorgverleners die een oorring zijn ‘kwijtgeraakt’, omdat een demente bewoner of een peuter in het kinderdagverblijf iets moois zag glinsteren en er in alle onschuld naar greep, met alle gevolgen van dien. Andere berichten gaan over het gegeven dat een groot deel van het ziekteverzuim in de zorg veroorzaakt wordt door rugklachten die ontstaan door veelvuldig fout tillen of foutief gebruik van allerlei hulpmiddelen.
Nicolien van Halem, Tera Stuut, Henny Verbeek
Nawerk
Meer informatie
Titel
Helpen bij huishoudelijke zorg
Auteurs
Nicolien van Halem
Tera Stuut
Henny Verbeek
Copyright
2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-8853-0
Print ISBN
978-90-313-8852-3
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8853-0