Skip to main content
Top

17-09-2014 | Nieuws

Help/Hoera, de zorgrobots komen – publieksavond Radboud Universiteit

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De autonome robots rukken op: de intellectuele robots die zelf situaties beoordelen en acties ondernemen. Ze helpen de chirurg, verkennen Mars, vermaken de kinderen, letten op ouderen en nemen zorgtaken over. Hoe veranderen robots in de zorg onze toekomst?

Maandag 29 september praten wetenschappers van de Radboud Universiteit en Radboudumc over de opmars van de robot in ons leven tijdens een debatavond.

 

Impact
Lucien Engelen, directeur van het REshape Center, schetst het toekomstperspectief van robots in de zorg. Welke zorgtaken nemen zij straks van ons over? Als pionier op het gebied van ‘Zorg 2.0’ in Nederland, richtte Engelen in 2010 het Radboud REshape Center op. Hier experimenteert hij met de toepassing van nieuwe technologieën in de zorg, zoals Google Glass en andere wearables (kleding of accessoires waarin technologie verwerkt is).

 

Emotiefactor
Khiet Truong is docent bij de opleiding Kunstmatige Intelligentie. Zij onderzoekt hoe een robot eruit moet zien om geaccepteerd te worden door de gebruiker. Robots die helpen in de zorg moeten er anders uitzien en zich anders gedragen dan robots die werken in fabrieken. Maar hoe dan? Truong spreekt deze avond over de emotiefactor van robots.

 

Acceptatie
Filosoof en cognitiewetenschapper Pim Haselager gaat in op ethische dilemma’s. We staan aan de vooravond van een fundamentele maatschappelijke innovatie. Wat accepteren we wel en wat niet? Moeder is goed verzorgd, ze zit met een knuffelrobot op schoot. Is ze eenzaam? Robots prikkelen de fantasie, mensen kunnen zelfs gevoelens gaan ontwikkelen voor de robot. Is dat erg? Dankzij robots zullen mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Wat betekent dat? ‘Help/hoera de robots komen’ is de titel waaronder alle universiteiten in het kader van het Weekend van de wetenschap een U-meet organiseren. Door steeds een andere insteek te kiezen komen alle sociale, technologische, juridische en ethische mogelijkheden en dilemma’s aan bod. De presentaties worden gebundeld en aangeboden aan de verantwoordelijke minister.

 

Help/Hoera, de robots komen! publieksavond over Robotica in de zorg. Maandag 29 september, 20.00-22.30 uur, LUX Nijmegen, zaal 7. Aanmelding en gratis toegangskaarten: kassa van LUX en www.ru.nl/zorgrobot.

 

Bron: Radboud Universiteit

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.